”Pelotti, kun ei tiedetty, miten meidän käy”

Kotimaa 7.11.2007 14:58

”Pelotti, kun ei tiedetty, missä se hullu on ja miten meidän käy”, kertoi kahdeksasluokkalainen Mikko Mäkinen neljä tuntia kestäneen piinan jälkeen.

Toimittaja Leena Sharma raportoi:

klo 16.00

Jokelan kirkko toimi oppilaiden väliaikaisena evakuointikeskuksena.

”Pelotti, kun ei tiedetty, missä se hullu on ja miten meidän käy”, kertoi kahdeksasluokkalainen Mikko Mäkinen pihalla.

Mikko oli uskontotunnilla kun ammuskelu alkoi. Opettaja lukitsi luokan oven ja käski oppilaita istumaan paikoillaan.

”Kuulimme kun viereisessä luokassa iskettiin ikkuna rikki”, Mikko kertoi.

Oppilaat saivat tietoa tapahtumista ja olivat yhteydessä vanhempiinsa tekstiviestien välityksellä.

”Juteltiin siinä hiljaa kaikenlaista.”

Neljän tunnin odotuksen jälkeen poliisi tuli luokkaan, ja oppilaat tuotiin kriisipäivystykseen Jokelan kirkolle. Siellä tarvitseville annettiin kriisiapua. Kaikille tarjottiin mehua ja syötävää.

Kahdeksasluokkalainen Arttu Siltala oli myös tunnilla, kun ammuskelu alkoi. Hän meni pulpetin alle piiloon ja oli piilossa useita tunteita.

Luokan miesopettaja oli rauhallinen ja jutteli oppilaille rauhoittavasti. Opettaja sai Artun mukaan hätäkeskuksesta viestejä kännykkäänsä tilanteesta koulurakennuksessa ja sen ulkopuolella.

Arttu lähetti tekstiviestit vanhemmilleen ja kertoi niissä olevansa kunnossa. Hän sai serkultaan tekstiviestin, jossa serkku kertoi YouTubissa olevista mahdollisen surmaajan videoista ja viesteistä.

Arttu tiesi surmaajan ulkonäöltä. ”Erikoinen kaveri, koska hän kantoi aina salkkua mukanaan, mutta vaikutti rauhalliselta.”

Artun luokassa oppilaat miettivät, rikkoisivatko he ikkunat päästäkseen pois, kuten joissakin luokissa oli ilmeisesti. Poispääsy olisi ollut mahdollista, koska Artun luokka oli alakerrassa. Ikkunoita he eivät kuitenkaan rikkoneet.

Katso video Jokelan koulukeskuksesta:

Siirry kuvagalleriaan