Pelastakaa Lapset ry:n Mari Laiho: ”Nettiseksistä on tullut monelle hallitsematonta viihdettä”

Kotimaa 18.3.2012 09:00

Poliisi voisi pysäyttää lasten hyväksikäyttäjät netissä, jos siihen olisi riittävästi resursseja, uskoo Pelastakaa Lapset ry:n Mari Laiho.

Keskusrikospoliisi on vanginnut kymmenen miestä epäiltyinä lasten ja nuorten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Miesten epäillään houkutelleen satoja 9-15-vuotiaita tyttöjä ja harrastaneen seksiä kahdenkymmenen 13-15-vuotiaan kanssa. Mari Laiho Pelastakaa Lapset ry:stä, mistä tunnistaa hyväksikäyttäjän?

”Siinä se ongelma onkin. Lapsella tai nuorella ei aina ole edellytyksiä tunnistaa hyväksikäyttäjää ennen kuin on tämä on tehnyt rikoksen, jos silloinkaan. Yleensä hyväksikäyttäjä kehuu lasta, osoittaa välittävänsä hänestä ja etenee vähitellen seksuaaliseen vuorovaikutukseen.”

Luulisi, että poliisin olisi helppokin jäljittää rikollinen netissä.

”Periaatteessa kyllä. Jokainen netin käyttäjä jättää jäljen. Yksi tekijä lähestyy usein lukuisia lapsia, joita hän yrittää saada koukkuunsa. Suurin skandaali tässä onkin se, että lukemattomat tapaukset eivät vielä ole tulleet ilmi. Poliisin resursseja on lisättävä tällä erikoisalalla. Lasten ja nuorten seksuaaliselle hyväksikäytölle on saatava nollatoleranssi.”

Miten vanhemmat voivat estää lastaan joutumasta hyväksikäyttäjän koukkuun?

”Tavallinen vanhemmuus, positiivinen kiinnostus ja aito lasten elämään osallistuminen on parasta suojaa. Lasten kanssa on puhuttava kaikenlaisista asioista. On annettava lupa kertoa myös aroista, vaikeista ja noloistakin asioista. Monille vanhemmille seksi on edelleen tabu, joka punastuttaa. Jos seksuaalisuudesta ylipäätään ei voida puhua, on puhuminen vielä vaikeampaa silloin, kun lapsen seksuaalista koskemattomuutta on loukattu.”

Pitäisikö vanhempien valvoa ja rajoittaa lasten netinkäyttöä?

”Ongelmatilanteissa tarvitaan myös rajoja, se on vanhemmuutta. Mutta liiallinen valvonta ja rajoittaminen voi jopa edistää riskien toteutumista. Pienet lapset tarvitsevat enemmän kädestä pitäen ohjaamista. Lapsille itselleen pitää saada kyky pitää kiinni oikeuksistaan. He tarvitsevat luottamuksen siihen, että ongelmatilanteissa on lupa kääntyä aikuisten puoleen – ja myös saada apua ja tukea. Mikään tekninen valvonta tai rajoitukset eivät sellaisinaan takaa lapsen turvallisuutta.”

Ymmärtävätkö tekijät syyllistyvänsä rikokseen?

”Nettiseksistä on tullut monelle hallitsematonta viihdettä. Kaikki tuskin reaalimaailmassa toteuttaisivat seksuaalirikosta, mutta virtuaalimaailmassa kynnys on joillakin madaltunut. Aikuisen on hallittava itsensä. Alle 16-vuotiaaseen kohdistettu seksuaalinen teko on aina rikos.”

Miten lasten hyväksikäyttöä netissä voisi ennaltaehkäistä?

”Tärkeintä on pysäyttää tekijä ajoissa, se on parasta ennalta ehkäisyä. Hyväksikäyttöön puuttumiseen tarvitaan keskitettyä osaamista ja osallistumista myös kansainväliseen yhteistyöhön. On hölmöläisen puuhaa säästää asiassa, jonka laiminlyönnin seurauksista koituu merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle.”

Voiko seksuaalisesta hyväksikäytöstä toipua?

”Totta kai voi toipua, kun asiat käsitellään asianmukaisesti ajallaan. Jos asiat eivät tule ilmi, niitä ei voi käsitellä. Jos ei käsitellä ajoissa, seuraukset voivat realisoitua kymmenen, kahdenkymmenen tai kolmenkymmenenkin vuoden kuluttua.”

Kuva Markus Pentikäinen.

Lue myös

Kolme Åbo Akademin tutkijaa haluaa perustaa avohoitoyksikön pedofiileille. Hoito olisi tarkoitettu miehille, jotka tunnistavat itsessään pedofiilistä taipumusta, mutta eivät ole tehneet rikoksia.