Pekka Puska tupakkaelokuvien K18-ikärajasta: ”Ei ajeta kuin käärmettä pyssyyn”

Kotimaa 22.11.2013 08:06
Vanhoissa James Bond -elokuvissa kului myös tupakkaa. Sean Connery Elät vain kahdesti -elokuvan maisemissa Tokiossa vuonna 1966. © Lehtikuva

Tupakkaelokuvien K18-leima ei mene itsestäänselvyytenä läpi ministeriössä. Tupakkalain mahdolliset muutokset selviävät vasta ensi keväänä.

Savuton Suomi -työryhmä julkaisi viime viikolla raportin, jossa listataan yli 60 toimenpide-ehdotusta, joilla Suomi saataisiin tupakattomaksi jo vuoteen 2030 mennessä.

Eniten keskustelua on herättänyt työryhmän esitys, jonka mukaan tupakointia ja tupakkatuotteita esittäville elokuville lätkäistäisiin K18-leima. Savuton Suomi -hanketta hallinnoivan Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara totesi Ilta-Sanomille, että esimerkiksi Muumien yhteydessä voisi jatkossa olla merkintä, että ohjelmassa käytetään tupakkatuotteita. Esimerkiksi Nuuskamuikkunen ja Muumipappa polttavat piippua.

STM:n neuvotteleva virkamies Meri Paavola kertoo ymmärtävänsä ehdotuksen idean mainonnan estämisenä, mutta sanoo rajanvedon toteuttamisen konkreettisesti olevan ”vaikea asia”. Hän ei kuitenkaan halua ottaa enempää kantaa raportin yksittäisiin toimenpide-ehdotuksiin.

Raportin peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) luovuttaneen työryhmän puheenjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska puolestaan sanoo, että elokuvien ikärajamerkintää ei ajeta ”kuin käärmettä pyssyyn”.

”Raportissa on aika montakin ehdotusta, joiden ajattelimme tässä vaiheessa tuntuvan ihan ufoilta”, Puska sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi baarien tupakointikielto saattoi tuntua mahdottomalta ajatukselta vielä 15 vuotta sitten.

”Mitä vähemmän elokuvissa tupakoidaan ja mitä vähemmän lapset sellaista näkevät, se on myös jonkinlaista lastensuojelua.”

Kieltoja ja rajoituksia

Elokuvien ikärajojen lisäksi Savuton Suomi -verkoston raportissa esitetään tupakkatuotteiden käytön kieltämistä muun muassa uimarannoilla, bussikatoksissa sekä kunnallisissa ja valtion rahoittamissa vuokra-asunnoissa.

Kielto koskisi muitakin sisätiloja ja käytännössä poistaisi esimerkiksi tupakkakopit työpaikoilta ja ravintoloista. Työryhmä nostaisi myös tupakan hintaa ja rajoittaisi sen saatavuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan omaa linjapaperiaan tupakoinnin vähentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä Suomessa. Mahdolliset lakimuutokset ja muut ehdotukset julkaistaneen ensi keväänä. Savuton Suomi -hankkeen toimenpide-ehdotukset ovat Meri Paavolan mukaan hyvä pohja ministeriön työlle.

”Meillä on varmasti osittain samoja ja osittain eri ehdotuksia kuin heillä”, Paavola sanoo.

”Kyse ei ole vain rajoituksista ja kielloista, vaan siitä, että pystyisimme auttamaan, jotta nuoret eivät aloittaisi tupakointia ja tupakoitsijat pystyisivät lopettamaan.”

Paavola muistuttaa, että tupakoinnissa suunta on alaspäin jo nyt, ja esimerkiksi nuorten tupakointi on puoliintunut kymmenessä vuodessa.

”Sitä harvemmin näkee otsikoissa.”