Pekka Haaviston poikkeuksellinen kampanja: Virallinen ja ”roisi”

Laura Koljonen
Kotimaa 23.1.2012 16:51

Vihreiden Pekka Haaviston epävirallisella kampanjalla on ollut täsmärooli.

Kannattajat juhlivat Pekka Haaviston vaalivalvojaisissa Tavastialla Helsingissä 22. tammikuuta. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Vihreiden vaalivalvojaisissa Tavastialla pörräsi tutunnäköinen mies, joka on totuttu näkemään kokoomuksen kemuissa. Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan ex-aviomies professori Atte Korhola oli tukemassa presidenttiehdokas Pekka Haavistoa.

”Yleensä kampanjat ovat aika introvertteja, mutta tässä kampanjassa on ollut selvä tekemisen meininki”, professori Korhola analysoi. Eikä hän ollut ajatuksineen yksin.

Haaviston kampanjalle on ollut leimallista hurmoshenkisyys. Sen lisäksi kampanja on ollut poikkeuksellinen, muutenkin kuin menestyksen suhteen.

Haavistolla on sekä virallinen että epävirallinen kampanja, joista jälkimmäinen on onnistunut erityisesti internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Facebookissa on linkitetty ahkerasti suosittua Fingerpori-sarjakuvaa piirtävän Pertti Jarlan strippejä, joissa Haavisto seikkailee tuttujen Fingerpori-hahmojen kanssa.

Mainostoimisto Alaskaan toimitusjohtaja Jarkko Lehtopelto on ollut mukana suunnittelemassa Haaviston virallisen kampanjan mainontaa ja matkustellut Haaviston kanssa vaalikiertueella ympäri Suomea. Yhtä paljon Lehtopelto on keskittynyt epäviralliseen Haavisto-kampanjaan kuuluviin nettisivustoihin kakkonenonykkonen.fi ja siksipekka.fi.

Lehtopellon mukaan virallisen kampanjan Facebook-markkinointiin on käytetty ”viisinumeroinen summa”. Epävirallista kampanjaa pyörittävät vapaaehtoiset, ja kampanjan nettikuluihin on mennyt muutama kymppi.

Epävirallinen kampanja pyörii noin kymmenen aktiivin voimin ja on riippumaton virallisesta kampanjasta.

”Emme esimerkiksi ole tiedottaneet, millaisia sarjakuvia on tulossa. Jarlan sarjakuvat ovat osuvia, mutta olisivat olleet liian roiseja viralliseen kampanjaan”, Lehtopelto sanoo.

Kaikilla oma tontti

Kakkonenonykkonen.fi -sivustolla on ollut tähän mennessä puoli miljoonaa eri kävijää.

Lehtopelto sanoo, että epävirallisella kampanjalla on myös ollut täsmärooli esimerkiksi Haaviston seksuaalisen suuntautumisen käsittelyssä.

”Samalla on kyetty riisumaan aseista tiettyjä vastapuolen argumentteja.”

Virallisessa kampanjassa Haaviston homoseksuaalisuutta ei juurikaan ole käsitelty.

Haaviston vaalibudjetti on ollut tähän mennessä 250 000 euroa, josta suurin osa on tullut yksityishenkilöiltä. Vertailun vuoksi: kokoomuksen vastaehdokkaan Sauli Niinistön vaalibudjetti on yli miljoona euroa.

Toiselle kierrokselle vihreät lähtivät sunnuntai-iltana kassa tyhjänä, mutta vuorokausi ääntenlaskennan jälkeen tilille on jo rapsahtanut 100 000 euroa erilaisina lahjoituksina.

Lehtopellon mielestä kampanjan ratkaisevin onnistuminen on ollut se, että Haavisto on hoitanut politiikan ja kampanja kaiken muun.

”Pekka on itse miettinyt poliittiset avauksensa ja keskittynyt tv-esiintymisiin. Kampanjassa mukana olevat ovat tehneet kampanjaa. Jokaisella on siis ollut oma tontti ja oma vastuu.”

Kampanjaa on moitittu samasta syystä, mistä sitä on kehuttu. Joitakin jatkuva hypettäminen ja Facebook-sivun täyttyminen Haavisto-uskovaisten tunnustuksista on ärsyttänyt.

”Olemme yrittäneet seurata pulssia, ettei tulisi jatkuvaa tykitystä. Kansanliikkeen idea on kuitenkin levitä, jolloin se muuttuu hallitsemattomaksi. Ymmärrän kyllä jos kampanjaa ärsyttää.”

Palkinnoksi onnistuneesta kampanjasta työntekijät saavat vielä kaksi viikkoa lisää hommia.

Aiheesta lisää
SK:n presidentinvaalit-erikoissivusto

Keskustelu

Nimimerkki1

Olen seurannut tätä keskustelua tuolla varsinaisessa ketjussa jonkin aikaa, eikä minullä ole mitään epäilystä sen asiallisudesta tai todellisesta motiivista.

Minusta keskustelu kertoo kaiken tarpeellisen sitä käyvistä Niinistön kannattajista. Siitä en ole täysin varma, kertooko se mitään Niinistöstä. Toivottavasti ei, sillähän saattaa huonoimmassa tapauksessa olla meidä seuraava presidentti.

Siviilipalvelu on valinta ja vakava sellainen. Ylipäällikön on hyvä tietää mitä maan puolustus on metsästä käsin. Halonen sortui hölmöön virheeseen hylätessään maamiinat. Valintansa oli kalliimmat ja huonommat ratkaisut. DSilloinhan ei raha merkitse mitään kun illallispöydissä pisteitä keräillään.

Pekka Raukko, ohitat jatkuvasti minun esittämäni argumentit, ja jankkaat vain omia näkemyksiäsi, etkä perustele niitä millään tavalla. Siis muulla kuin omalla mielipiteelläsi, vaikka toinen osapuoli esittää perusteita omille väittämilleen. Tämä keskustelu ei etene mihinkään, enkä viitsi jankata samoja perusteluja uudelleen.

Nimimerkki1

Argumentithan on jo 400 viestin voimin käyty läpi moneen kertaan tuossa toisessa ketjussa, eikä niiden kopioiminen tänne tuo asiaan mitään uutta. Ainakaan minulla ole esittää mitään uutta argumenttipuolella. Jos sinulla on, niin siitä vaan, mutta viittaus loppuun kaluttuun inttämiseen ei ole sellainen.

Minulla olennaista on vain Niinistön kannattajien toimintatapa, joka voisi saada pienen siivun arvostusta, jos sielläkin puolella löytyisi rohkeutta esiintyä omalla nimellä.

Pekka otti sarkasmini kannanottona. Kiitos vaan oppitunnista mutta se meni kohdallani hukkaan koska olen ollut myös sitä mieltä että sotajoukkojen ylin käskyvalta demokraattisessa valtiossa kuuluu poliitikoille. Siitä voikin olla useita käsityksiä pitääkö ylipäällikön olla aseistakieltäytyjä. Pekan kirjoitusten rivien välissä lukee kylläkin aika selvästi että pitäisi. Jakelet viisauksiasi niinkuin muut olisivat esikouluasteella.

Kävin jo äänestämässä toiseen kertaan ja numerohan oli tietenkin kuutonen. Siellä postin ulkopuolella näytti vallitsevan sataprosenttinen yksimielisyys: ei kukkapoika-sivaria presidentiksi!

Nipotan,

En yllättynyt, että tämäkin ”oppitunti” meni kohdaltasi hukkaan. :)

Ylipäällikön ei mielestäni tule olla aseistakieltäytyjä, mutta hän voi ilman ongelmia sellainen olla. Haavistohan ei kuitenkaan ole aseistakieltäytyjä, vaan hän on valinnut maapuolustusvelvollisuuden suorittamiseksi tarjotuista vaihtoehdoista siviilipalveluksen. Eli juri sen koulutuksen, joka tarjoaa paremmat eväät organisaation ylimmäksi päättäjäksi. Niinistö puolestaan on valinnut ”sotilasuran”, josta valmitutaan sotimisen suorittavaan portaaseen kuuluviin tehtäviin.

Pekka Raukko, kyllä tämä jankkaaminen riittää minullekin tästä aiheesta.

Huomasitko kommenttiani siitä, että kyseessä ei ole Niinistön kannattajien lokakampanja? Esitin sille selvän perustelunkin: se alkoi jo joulukuun alkupuoliskolla, kun Haaviston kannatus oli 6 – 8 % tasolla. Omalta osaltani Niinistön tukemisesta ei todellakaan ole kyse, äänestän Niinistöä pienempänä pahana, jos Haavisto ei saa näitä epäselvyyksiä selvitettyä.

Nimimerkki1

Lokakamppanjan motiivia ja kohdetta ei voi päätellä gallupluvuista.
Lokakamppanja kohde näkyy siitä, minne loka lentää ja motiivin voi arvata siitä kuka lokakampanjasta ilmeisimmin hyötyy.

Lokaa tai ei, niin viimeiset lukemat 65/35 % Niinistön hyväksi. Saa kumpikin ehdokas opetella päälläseisontaa ja käsilläkävelyä ja sittenkään ei riitä voimasuhteitten kääntämiseen. Ei tule legendaarisen Ukko-Pekan kanssa presidenttikerhoon Humu-Pekkaa.

Totteri,

Eihän toinen kierros ole oikeasti edes alkanut vielä.
Isommassa joukossa Sauli pystyi luontevasti lymyilemään ilman että sanoi mitään. Toisella kierroksella se ei enää onistu.

Tuskin kumpikaan ehdokkaista haluaa lymyillä. Toisella on kannatuksestaan hävittävää ja toisella voitettavaa liiankin kanssa. Toinen kierros on ainakin ehdokkaitten aikatauluista päätellen käynnissä. Muun tiedon levittäminen tuntuu siten omalaatuiselta, vaikka nukkuvat äänestäjät oletettavasti ovatkin nyt Haavistolle eduksi. Jotta kannatusmäärien ero saataisiin edes tasoihin täytyy Suomalaisten asenteita muuttaa kahdessa viikossa muuttaa kahdenkymmenen vuoden edestä. Itse veikkaan että linnanjuhlien viimeiset sotaveteraanit kättelevät sisääntullessaan heteropariskuntaa.

Päiväntasaajan maitten lisäksi on myös muita lähinnä islamilaisia maita joissa Haavisto laitettaisiin sukupuolisen suuntautuneisuutensa takia rautoihin heti lentokentällä. Ulkopolitiikkaa tulee pystyä kuitenkin tekemään myös näitten maitten kanssa eikä vähiten demokratiakehityksen ja naisten aseman tukemiseksi. Olisi lähinnä noloa jos Suomen presidentti olisi heti lähdössä paitsiossa juuri niitten maitten osalta jotka nk arabikevään jälkeen ovat käymistilassa.

YLE puoli yhdeksän uutiset: Voi voi professori Pekan prosenttilaskupäätä. Nyt oli 18.8 % noussut 35 %:een. Huima nousu siis….

Lukiolainen ei päässyt ale-sesonkina kauppaan kun ei osannut prosenttilaskua. Mutta pääseekö Pekka presidentiksi?

Niin miten olisi Pekan valtiovierailujen laita pimeisiin maihin, jossa kiellettäisiin ihmisen seksuaalisuuden vaihtelut. Ottasivatko vastaan, joutuisiko vinoilun, käännytyksen, uskonnollisen kiihotuksen kohteeksi ja vaikuttaisiko jäätävä suhtautuminen diplomaattisiin ja kaupallisiin väleihin.

Sepä se. Suomen presidentit ovat monesti tukeneet kauppavaltuuskuntia ym taloudelle merkittäviä hankkeita ja niissä ympyröissä joissa liikkuu runsaasti rahaa ei sateenkaarikansa kovin hyvässä huudossa ole. Yksittäisen rauhanvälittäjän suuntautuneisuus on kuitenkin ihan eri juttu kuin presidentin, jonka tulisi vahvistaa arvovallallaan niitä tapahtumia joihin osallistuu. Aivan turha kiukutella ja valittaa syrjinnästä jos valtiovierailukutsuja ei heru, tai tapaamiset onnistuvat vain ministeritasolla. Tässä mielessä Niinistö pankkimiehenä olisi aivan toista luokkaa. Talouden tila Suomessa kuitenkin menossa huonompaan suuntaan, joten hyvälle myyntimiehelle olisi tilausta.

”The politically proactive and independent Haavisto failed to acknowledge the limits of his mandate and was replaced by a Danish diplomat Torben Brylle who respected the limitations set by leading member states.”

Vielä kun selviäisi, mitkä ne ”johtavien jäsenvaltioiden” asettamat rajoitukset olivat, ja miten ja miksi tuossakin ”aloitteelliseksi ja itsenäiseksi” tunnustettu Haavisto ne katsoi tarpeelliseksi ylittää, niin voisi harkita onko se hänelle lopulta miinus vai meriitti.

Presidentilläkin on tietyt pelisäännöt. Jos presidentti ei pysy karsinassaan tai osoittautuu muuten tehtäväänsä ajatellen hankalaksi, niin vaihto-oikeus on jokseenkin huono. Kuuden vuoden pesti kuitenkin ja vastuu valinnasta vain ja ainoastaan äänestäjillä.

Pyydän poistamaan 29-.1 klo1,41 lähettämäni kommentin. Olin hyvin liikuttuneessa mielentilassa lähiomaisen poismenon vuoksi. Pari tuntia aiemmin olin saatellut naapurista vainajan matkaan. Enkä kirjoitushetkellä todellakaan ollut henkisesti tai fyysisestikään voimissani.
Tein virheen, laitoin yhteystietoni nimimerkin kohdalle, en keskustellut asiasta ja vielä provosoin. Siinä monta syytä kommentin poistoon.
Itse asia on itselleni selvä, tapa jolla sen ilmaisin omalla nimelläni ei oikein sovi siihen kuvaan jonka haluan jättää itsestäni keskusteluihin.
Kiitoksia yhteistyöstä ja pahoittelut aiheuttamastani vaivasta.
Terveisin, Petri Särkkö