Pekka Haavisto: ”Ymmärrän Yhdysvaltoja, kun se jäljittää maahan iskeneitä terroristeja”

Kotimaa 14.5.2011 09:00

Pekka Haavisto

Vihreät suhtautuvat ristiriitaisesti Osama bin Ladenin surmaan. Heidi Hautala katsoo, että tämä olisi pitänyt saattaa oikeuteen. Osmo Soininvaarasta surmaaminen ”ei ollut järkevää”. Molemmat paheksuvat Pekka Haavistoa, joka pitää hyvänä, että terroristijohtajan ”toiminta nyt päättyi”. Miksi puolustatte bin Ladenin surmaamista?

”En kannata kenenkään tappamista, mutta pidän hyvänä, että hän jäi vihdoin kiinni. Terrorisminvastainen taistelu edellyttää kahta asiaa; terrorismiin syyllistyneiden saattamista vastuuseen sekä terrorismia tuottavien olosuhteiden muuttamista. On naiivia ajatella, että pelkkä olosuhteiden muuttaminen lopettaisi terroristiset rikokset.”

”Varmasti optimaalista olisi ollut, jos Osama bin Laden olisi saatu kiinni elävänä ja tuotu oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Oikeudenkäynnin turvajärjestelyt olisivat olleet valtavat. Hänet olisi ehkä viety oransseissa haalareissa, kädet nippusiteissä Guantanamo Bayhin. Pelkään, että se olisi johtanut uhkarohkeisiin vapauttamisyrityksiin, esimerkiksi lentokonekaappausten tai ydinaseella uhkaamisen avulla.”

Miten kommentoitte puoluetovereilta saamaanne kritiikkiä?

”Olen yllättynyt, että monen mielestä pidätysyritys oli turha, koska al-Qaidan terroritoiminta kuitenkin jatkuu. Tällaisen operaation ensisijainen tavoite ei tietenkään pidä olla etsityn teloittaminen. Ihmisuhrien riski on kuitenkin suuri, kun yritetään sotilasoperaatiolla pidättää maailman etsityintä terroristia, jolla olisi ollut kymmenen vuotta aikaa muuttaa näkemyksiään ja antautua. Jatkaessaan pakoa bin Ladenin täytyi tietää riskit.”

”Olen myös nähnyt kommentteja, joiden mukaan Pakistanin paikallispoliisin olisi pitänyt pidättää bin Laden. En usko, että asia olisi tullut hoidetuksi sillä tavoin.”

Yrittävätkö vaalitappion kärsineet vihreät profiloitua nyt jalona ihmisoikeuspuolueena?

”On hyvä, että ihmisoikeuksista keskustellaan. Kysymys on siitä, mistä näkökulmasta asioita katsotaan. Eräs tuttuni sanoi kaksoistornihyökkäysten jälkeen, että ’sitä saa, mitä tilaa’ ja viittasi Yhdysvaltojen maailmalla harjoittamaan politiikkaan. Pakistan-iskun jälkeen hän ei sanonutkaan, että bin Laden sai mitä tilasi. Nyt hän painotti ihmisoikeuksia.”

”En pidä kyynisestä ’sitä saa, mitä tilaa’ -ajattelusta. Minusta ei ole oikeutettuja terroritekoja. Bin Laden ei ainoastaan syyllistynyt tuhansien Yhdysvaltojen politiikkaan syyttömien toimistotyöntekijöiden ja satojen lentomatkustajien kuolemaan. Hänen toimintansa sai tavallaan aikaan myös Yhdysvaltojen hyökkäyksen Afganistaniin. Se on vaatinut kymmenien tuhansien syyttömien hengen Afganistanissa.”

Onko kukaan sanonut, että ette ole enää sopiva vihreiden presidenttiehdokkaaksi?

”En ole tuollaista kuullut. Terrorismikeskustelu on osa vihreissä jatkuvasti elävää, vireää keskustelua. Minä en vaan edusta sitä koulukuntaa, jonka mukaan amerikkalaiset olisivat aina lähtökohtaisesti väärässä kaikessa, mitä tekevät. Heidän maansa joutui hyökkäyksen kohteeksi 2001. Näitä terroristeja suojeli ensin talebanin hallitsema Afganistan ja nyt ilmeisesti Pakistan. On uskallettava sanoa ääneen, että terrorismin suojeleminen ja tukeminen valtiollisella tasolla on erityisen tuomittavaa.”

Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Lue myös
Bin Ladenin kuolema ja Amerikan ansaittu ilo
(Suomenkuvalehti.fi 2.5.2011)