Pattitilanne Meri-Lapissa: 74 miljoonan sote-ulkoistus Mehiläiselle – tai sairaanhoito keskittyy Rovaniemelle

Erityisesti vasemmisto epäilee: yhteisyritys ei pelasta sote-palveluita.
Mikko Niemelä
Kotimaa 13.11.2017 16:41
Suomalaiseen sote-näytelmään kirjoitetaan uusi luku Meri-Lapissa 13. marraskuuta 2017, kun Tornion, Kemin, Simon ja Keminmaan kuntapoliitikot päättävät Suomen suurimmasta terveydenhuollon ulkoistuksesta. Ulkoistamisessa kunnat perustaisivat terveysyritys Mehiläisen kanssa yhteisyrityksen, joka vasta...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Ihan ensimmäiseksi: Älkää Meri-Lapissa hosuko. Odottakaa kevääseen, sillä on hyvin mahdollista, että hallituksen sote-suunnitelmat kaatuvat siihen mennessä.

On toinen vaihtoehto, jossa valtio vastaa sotesta ilman maakuntahallintoa. Silloin kenttäorganisaatio rakentuisi sairaanhoitopiirien ja keskussairaaloiden ympärille – ja toivottavasti ilman poliitikkoja. Kunnat vastaisivat tarvittavista tiloista.

Kun sitten vielä yhdennetään lääke- ja potilashuolto ja viedään reseptilääke- ja hoitomaksut verotukseen, varoja säästyisi vuodessa 2 mrd €. Eli kun sen päälle vielä lisätään sama 3 mrd €, joka hallituksenkin mallissa voidaan säästää etenkin tietotekniikalla, kokonaissäästö olisi ainakin 5 mrd €/v. Silloin myös työterveyshuolto ja suun terveydenhoito voitaisiin kytkeä samaan järjestelmään.

Tällä rakenteella lähipalvelut nousisivat nykyisen keskittämisen sijasta terveydenhuollon keskiöön. Samalla kuitenkin jotkin palvelut, jotka kannattaa optimoida valtakunnallisesti, voidaan sijoittaa parhaiten soveltuviin paikkoihin.

”Sopimuksen hinta olisi vuositasolla noin 74 miljoonaa euroa (ilman arvonlisäveroa) ja se olisi voimassa 15 vuotta. ”

Ja koko ajalta Mehiläisen kanssa on tehty miljardin sopimus Etelä-Suomen veronmaksajien piikkiin.
Näitä sopimuksia on tehty muitakin. Yleensä kepuvaltaiset pikkukunnat ovat tehneet 10 vuoden sopimuksia esim.ruotsalaisen Attendon kanssa.

Miten ihmeessä tähän on tultu? Kunnat eivät halua luopua terveyskeskuksistaan ja keskussairaaloistaan vaikka kepuministeri lupasi ostaa tyhjilleen jäävät valtion rahoilla.

Nyt pitää säätää laki kuntien valtionapujen leikkaamisesta näiltä sopimuksia tehneiltä kunnilta. Jos halutaan pitää terveyskeskus ja oma keskussairaala niin itsehän sitten maksatte.Eihän voi olla niin että valtio maksaa maakunnat ja bonuksena vielä nämä sooloilijat.

Sote ei säästä enää mitään vaan tulee kalliimmaksi kuin nykysysteemi. Yhtään sotepäätöstä ei ole vielä tehty.Ollaan edelleen lausuntokierroksia vailla vaikka 36 miljoonaa euroa on mennyt pelkkään selvittelyyn.
Nyt peli poikki. Yhtään maakuntaa ei perusteta vaan maa jaetaan viiteen yliopistolliseen keskussairaalapiiriin. Nämä järjestävät alueensa yleisen-ja erikoissairaanhoidon. Tämä edellyttää pienien elinkelvottomien kuntien terveyskeskuksineen yhdistämistä.