Parnasso: ”Pähkähullu hahmo kuvastaa inhimillistä ajattelua” – Jukka Laajarinteen uutuuden pääosassa on outo antiikin filosofi

Jukka Laajarinteen kirjallinen tuotanto on yhdistelmä kurinalaisuutta ja kurittomuutta. Mykistynyt mies rakentuu rehellisen huijarin asenteelle.
Kotimaa 14.2.2021 10:28
Ville Hänninen
Kirjailija Jukka Laajarinne Espoon Suurpellossa.
Kirjailija Jukka Laajarinne Espoon Suurpellossa. © Jonne Räsänen

Kirjailija Jukka Laajarinteen haastattelu on julkaistu alun perin Parnasso-lehden numerossa 1/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Parnassossa aiemmin ilmestyneitä tekstejä verkossa. 

 

Kirjailijan työssä mikään kokemus ei mene hukkaan. Yksi johtaa toiseen ja näkyy teksteissä vuosia, ehkä vuosikymmeniäkin myöhemmin. Erityisen tärkeitä ovat vedenjakajakokemukset, joihin palaa yhä uudelleen.

Jukka Laajarinne halusi jo lapsena kirjailijaksi. Hän teki ensimmäisen romaaniaan ehkä kymmenen vuoden iässä ja yläasteella scifi-lehteä kaverien kanssa. Lukiossa hän sai jo novellejaan julki aikuisten lehdissä.

Kirjoittaminen oli kuitenkin vielä pelkkä harrastus. Laajarinne meni Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan, luki muun muassa matematiikkaa ja filosofiaa ja päätyi opettajaksi.