Pakolaiskriisi: ”On aika avata silmät ja panna toimeksi”

ESSEE: Monikulttuurisuudesta pitää solmia yhteiskuntasopimus, kirjoittaa Pasi Saukkonen Kanavassa.
Kotimaa 14.11.2015 18:30
Pasi Saukkonen
Turvapaikanhakijoita matkalla vastaanottokeskukseen Torniossa 18. syyskuuta 2015. © Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Kysymys ei ole vähemmästä kuin yhteisen Euroopan tulevaisuudesta, kirjoittaa Cuporen johtaja Kanava-lehdessä 7/2015. Suomen Kuvalehti julkaisee esseen kokonaan.

 

Perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen heinäkuun lopussa Facebook-sivulleen kirjaama lyhyt englanninkielinen teksti nostatti laajan keskustelun puolesta ja vastaan ja synnytti pikavauhtia mielenosoituksia monikulttuurisuuden puolesta ympäri Suomea.

Nuo tapahtumat toivat selvästi esille kaksi asiaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa on jännitteitä, jotka saattavat lähteä varsin vähäisestä purkautumaan. Lisäksi keskustelu osoitti, että meillä ei ole vielä riittävää yhteisymmärrystä monikulttuurisuuteen liittyvistä käsitteistä.

Monikulttuurisuus on siitä onneton termi, että sillä voidaan tarkoittaa monia eri asioita ja tulkintojen ääripäät ovat kaukana toisistaan. Kun Olli Immonen kirjoitti Facebookiin sen englanninkielisen käsitteen multiculturalism, päätelmät hänen viestinsä sisällöstä saattoivat edetä kauas toisistaan sen mukaan, mitä hänen oletettiin ilmaisulla tarkoittavan.