Päivän MM-kuvat: Venäjän karhu teurasti jääräpää-Jukan Leijonat – historia lupailee Suomelle pronssia

Kotimaa 19.5.2012 16:28
Tässä murheellisen ottelun koko kuva. Suomalaiset Joonas Järvinen ja Ossi Väänänen seuraavat katseella, kun Venäjän Sergei Shirokov lataa kiekon Petri Vehasen ohi. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Venäjä murskasi täysin ylivoimaisen esityksen jälkeen Suomen jääkiekkomaajoukkueen lauantaina 6-2. Suomen 1-0 johtomaalin jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue, kun Venäjä alkoi latoa maaleja. Suomi ei taistellut voitosta missään vaiheessa. Supertähtien ja suomalaisten tähtien välinen ero tuli selväksi. NHL:n runkosarjan pistepörssin voittanut Jevgeni Malkin takoi kolme maalia. Suomalaisista NHL-pelureista pisteille ylsi vain Mikko Koivu yhdellä syötöllään.

Tukalaa tunnelmaa ennakoi jo se, että ensimmäistä kertaa kisojen aikana Suomella ei ollut selkeää kotiyleisön tukea takanaan. Russia- ja Saibu (maaleja) -huudot peittivät paikoitellen alleen Suomen kannatushuudot. Katsomo oli pullollaan venäläisiä kiekkofaneja.

Vanha totuus on edelleen, että Suomi voittaa elintärkeät pelit ainoastaan, jos maalivahtipeli onnistuu täydellisesti. Venäjää vastaan Petri Vehanen haparoi ratkaisevilla hetkillä eikä yltänyt edes omalle tasolleen. Ennakkoarvioissa Suomella piti olla kisojen kaksi parasta maalivahtia.

Aiemmissa otteluissa haparoi Kari Lehtonen. Olisiko päävalmentaja Jukka Jalosen pitänyt puuttua tilanteeseen radikaalisti, herätellä joukkuetta ja vaihtaa maalille Venäjän KHL-liigassa Avangard Omskin joukkueessa pelaava Karri Rämö? Tai edes ottaa aikalisä.

Suomen esitystä ei auttanut lainkaan, vaikka katsomossa oli kovia pelejä välillä yksin ratkaissut jalkapalloilija Jari Litmanen. Takavuosina maajoukkueen pukukopissa on taisteluhenkeä käynyt kohottamassa mm. Vesa-Matti Loiri. Olisikohan nyt kannattanut kuunnella karismaattista Litmasta. Varsinkin kun Jalonen puhui jo kolmannen kerran, että joukkue menetti itseluottamuksensa.

”Joskus vain kaikki pelaajat eivät luota tarpeeksi itseensä”, Jalonen muotoili jälleen.

Kas näin lentää Granlund ja Granlund lentää näin. Venäjän Alexei Tereshenko torppaa jälleen kerran helposti Mikael Granlundin. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Edellisten ottelujen tapaan eniten vaikeuksissa oli Jarkko Immosen kenttä, jossa laidoilla hyökkäsivät Mikael Granlund ja Janne Pesonen. Granlundin valintaa koko kisoihin olisi kannattanut harkita tarkemmin.

Pitkään sairastellut ja loppuunpalanut Granlund on ollut koko kuluneen kauden varjojen mailla. Granlund on istunut mainoskuvauksissa välillä jopa 12 tuntia. Slovakian viime vuoden MM-turnauksen jälkeen pelaajat kuljettivat pokaalia omille kotikonnuilleen. Granlund kiersi mukana kaikissa tapahtumissa.

Nuorukaisen kehityksen ja tulevaisuuden kannalta voi hyvällä syyllä toivoa, että Granlund ei olisi koskaan tehnyt kuuluisaa ja suhteettomat mittasuhteet saanutta ilmaveivimaaliaan.

Jukka Jalosen olisi pitänyt huomata tämä. Vai oliko kyse markkinoiden painostuksesta? Granlund oli pakko valita kisoihin, vaikka hän esitystensä puolesta ei olisi kuulunut joukkueeseen. Mutta jo HPK:n valmentajana Jalonen tuli tunnetuksi jääräpäisyydestään.

Eräs entinen maajoukkueen päävalmentaja kertoo Suomen Kuvalehdelle, että Ville Peltosen pudottaminen maajoukkueesta oli suuri virhe.

”Minut yllätettiin täysin housut kintuissa, kun kuulin että Peltosta ei valittu joukkueeseen. Juuri Granlund olisi tarvinnut kokenutta isähahmoa tuekseen”, valmentaja sanoi.

Jussi Jokinen menee maaliin, mutta ilman kiekkoa. Venäjän kapteeni Ilja Nikulin lakaisee Jokisen ohi maalivahti Semyon Varlamovin. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Suomen suoritusta Helsingin kotikisoissa ei ole kuitenkaan syytä vähätellä. Kotikisojen kirouksesta ei voida puhua, kun Suomi pelaa sunnuntaina pronssimitaleista. Helsingin MM-kisojen taso on myös selvästi kovempi kuin vuosi sitten Slovakiassa.

Esimerkiksi venäläisten näyttöhalut ovat jo nyt kovat vuonna 2014 Sotšissa järjestettävien talviolympialaisten vuoksi.

Sunnuntaina Suomi pelaa pronssimitaleista. Mielenkiintoinen asetelma peliä ajatellen on, että Suomen kapteeni Mikko Koivu on pelannut kymmenen kertaa nuorten ja aikuisten arvokisoissa ja tullut aina mitali kaulassaan kotiin.

Myös se tieto helpottaa, että Suomi on taistellut arvokisojen pronssipelissä kuusi kertaa ja hävinnyt vain kerran. Asiaa käsitteli Savon Sanomat verkkosivuillaan.