Päivän kuvat: USA:n hykertelevä varapresidentti Joe Biden Suomessa – Halonen sai kutsun Washingtoniin

Kotimaa 8.3.2011 16:15
Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden tapasi viikon mittaisen kiertueensa alussa presidentti Tarja Halosen. Suomesta matka jatkuu Venäjälle ja Moldovaan. Kuva Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva.

Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin, 68, kaksipäiväinen vierailu Suomessa jatkui maireissa merkeissä. Tiistaina aamupäivällä Biden piti yhdessä presidentti Tarja Halosen, 67, kanssa lehdistötilaisuuden, jonka pääteemaksi nousi lähinnä naistenpäivä ja Suomen rooli naisten oikeuksien edelläkävijänä.

”Maailman edistyksellisin maa naisten tasa-arvoasioissa”, hehkutti rennonoloinen Biden. Hän muisti myös onnitella suomalaisia siitä, että hänen vaimonsa suosikkijoukkueessa Philadelphia Flyersissa pelaava Kimmo Timonen teki äskettäin sadannen maalinsa NHL:ssä.

Diplomaattinen hyminä on tuttua Bidenille, joka on muun muassa toiminut USA:n senaatin ulkoasiainkomitean puheenjohtajana. Mutta Biden oli myös mukana ulkoasiankomiteassa vaikuttamassa siihen, että presidentti George W. Bushin esitys lisäjoukkojen lähettämisestä Irakiin torjuttiin.

Varsinaiseen asiaan päästiin tiistaina iltapäivällä, jolloin tarkoituksena oli keskustella muun muassa EU:n ja Yhdysvaltain suhteista. Hyvien välien vuoksi Suomen arvellaan saavan ensikäden tietoa presidentti Barack Obaman hallinnosta.

Myös kansainvälisiin talouspulmiin liittyvien kysymysten uskottiin olevan asialistan kärkipäässä.

Ajankohtaisin aihe oli arabimaiden hälyttävä tilanne etenkin Libyassa.

The New York Timesin mukaan maalta, mereltä ja ilmasta tehtävä hyökkäys Libyaan voi olla mahdollinen, mikäli Yhdysvallat ja sen liittolaiset pääsevät asiasta sopimukseen.

Asia kiinnostaa Halosta, joka toimi myös ulkoministerinä Paavo Lipposen molemmissa hallituksissa 1995-2000.

Halosen mukaan kansainvälinen yhteisö on pääsemässä Pohjois-Afrikan vaikean tilanteen suhteen yhteisymmärrykseen. Tärkeää on kuitenkin kuunnella maiden kansalaisten mielipiteitä.

Myös Afganistanin suhteen Biden ja Halonen korostivat yksimielisyyttään. Bidenin mukaan Yhdysvallat ja Suomi työskentelevät rinta rinnan maan turvallisuustilanteen parantamiseksi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan suurin syy Bidenin vierailuun on Venäjä.

”Yhdysvallat haluaa erityisesti tietoa Venäjästä; mitä siellä on tällä hetkellä tekeillä. Yhdysvallat haluaa myös Suomen ja EU:n mukaan Venäjä-suhteidensa käynnistämiseen”, Aaltola totesi Ylen Aamu-tv:ssä tiistaina.

Varapresidentti Joe Biden (vasemmalla keskellä) osallistui tiistaina pääministeri Mari Kiviniemen emännöimälle aterialle. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Biden tapasi vierailunsa aikana myös pääministeri Mari Kiviniemen. Suomesta Biden matkustaa viikon mittaisella kiertueellaan seuraavaksi Venäjälle ja sieltä Moldovaan, jossa juhlitaan 20 vuoden mittaista itsenäisyyttä Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Amerikkalaisten valtionpäämiesten vierailut Suomessa ovat harvinaisia. Edellisen kerran Suomessa käväisi presidentti Bill Clinton vuonna 1997. George W. Bushin varapresidentti Dan Quayle kävi visiitillä 1992.

Aiheesta lisää
Naapurinmies Joe Biden (Suomenkuvalehti.fi 8.3.2011)