Päivän kuvat: Perussuomalaista köydenvetoa, VR:n lippu-uudistus ja purjelautailijan syysmyrsky

Juho Salminen
Kotimaa 14.9.2011 12:15
Kuva Jarno Mela / Lehtikuva.

Hallitus ja oppositio vetivät tänään kirjaimellisesti köyttä, kun eduskunnassa järjestettiin liikunta-aamupäivä. Opposition joukkueessa kiskoivat muun muassa perussuomalaisten kansanedustajat Teuvo Hakkarainen (oik.), Ritva ”Kike” Elomaa ja Mika Niikko.

Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Jagoda Sekular VR:ltä neuvoi Raija Hurmetta lippuautomaatin käytössä Helsingin rautatieasemalla.

VR:n keskiviikkona julkistettu lippu-uudistus sekoitti matkustajia. VR:n verkkokauppa jumittui, kun kävijämäärät kasvoivat odottamattomiin mittoihin. Lisäksi lipunmyyntiautomaatit ja myyntitiskien palvelut ovat toimineet vaihtelevasti.

Uudistuksessa on kyse siirtymisestä muuttuvaan hinnoitteluun – jos lipun ostaa hyvissä ajoin, sen saa halvemmalla.

Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Syksyn ensimmäisestä myrskystä voi ottaa ilon irti näinkin. Tämä purjelautailija käytti tuulen hyödykseen Helsingissä Lauttasaaren Ryssänkärjen luona keskiviikkona.

Myrsky katkoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä puita sähkölinjoille Etelä-Suomessa, minkä vuoksi enimmillään 16 000 kotitaloutta oli ilman sähköä. Keskiviikon aikana ei ole tullut tietoon sähkökatkoja pahempaa tuhoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kovimmat puuskat on mitattu Hangon Russarössä, jossa nopeus oli enimmillään 27 metriä sekunnissa. Russarössä on ollut myös suurin havaittu keskituuli, 23 m/s.

Kyseessä on hurrikaani Katian viimeiset jäänteet, jotka tulivat Atlantilta Suomeen Skotlannin kautta.

Keskustelu

Natsikortti
Natsikortti tarkoittaa epäasiallista Adolf Hitlerin tai natsien käyttämistä argumentoinnissa tai suoraan keskustelussa. Jonkin asian saattamista huonoon valoon rinnastamalla se satunnaisten yhtäläisyyksien perusteella natsismiin kutsutaan ”natsikortin pelaamiseksi”, millä viitataan vertauskuvallisesti korttipeleihin. Jonkin asian moraalista tuomitsemista tällaiseen satunnaiseen yhtäläisyyteen vetoamalla pidetään argumentaatiovirheenä, jolle on annettu nimi Reductio ad Hitlerum.

Vastaava tapaus on myös niin sanottu rasistikortti.

Usein (natsi-Saksaan liittymättömässä) uutisryhmäkeskustelussa

Hitlerin tai natsit ensimmäisenä maininnutta pidetään argumentoinnin hävinneenä osapuolena.

Natsikorttiin liittyy läheisesti niin sanottu Godwinin laki. Se on Internet-kulttuurissa – erityisesti uutisryhmissä – käytetty nimitys maksiimille, jonka mukaan yksittäisen verkkokeskustelun laajentuessa ennemmin tai myöhemmin joku mainitsee Adolf Hitlerin tai natsit, eli kuvaannollisesti ”vetää esiin natsikortin”.
Alkuperäinen määritelmä Jargon Filessä Godwinin laille on:
»Keskusteluryhmässä käytävän keskustelun pitkittyessä natsismi- tai Hitler-vertauksen todennäköisyys lähenee arvoa 1»

Mike Godwin
Käsitteen keksi yhdysvaltalainen lakimies Mike Godwin vuonna 1990 havaittuaan verkon keskusteluryhmissä olevan niin paljon natsivertauksia, että niistä oli kehittynyt meemi. Godwin päätti harjoittaa meemimuuntelua (vertaa geenimuuntelu) luomalla vastameemiksi Godwinin lain ja alkamalla ahkerasti siteerata lakia verkkokeskusteluissa. Hänen yllätyksekseen vastameemi tarttui internet-kulttuuriin ja pian muutkin verkkokeskustelijat viittasivat siihen.
Lisäksi meemi alkoi muuttua kun muut internet-aktiivit täydensivät sitä omilla korollaareillaan:
Morganin korollaari Godwinin lakiin: ”Heti natsivertauksen tapahduttua joku aloittaa natsikeskustelun alt.censorship -ryhmässä.”
Sircarin korollaari: ”Jos Usenet-keskustelu sivuaa homoseksuaalisuutta tai Heinleinia, mainitaan natsit tai Hitler kolmen päivän sisällä.”
Van der Leunin korollaari: ”Kun globaali verkottuminen edistyy, todennäköisyys oikeiden natsien läsnäoloon verkossa lähestyy arvoa 1.”
Millerin paradoksi: ”Verkon kehittyessä niiden natsivertausten, joita Godwinin laki ei ennakoi, määrä lähestyy nollaa.”

Godwinin laki ymmäretään yleensä siten, että natsikortin käyttäjiä ei pidä ottaa vakavasti. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö kortin käyttäjät koskaan puhuisi totta. Godwinin lakiin viittaaminen voi myös olla argumentointivirhe argumentum ad hominem esimerkiksi silloin, kun kortin käyttäjä väittää suoraan vastapuolta natsiksi. Lisäksi Reason-aikakauslehden vuoden 2005 artikkelin kirjoittaja väittää, että Godwinin lakia käytetään usein väärin hyväksyttävienkin vertailujen kumoamiseksi.

Vasabladetin Myntti kiiruhti kiihkoissaan julkaisemaan uutisen, että Halla-aho erotettiiin kuukaudeksi, odottamatta Perussuomalaisten kokouksen tulosta, joka oli toisenlainen.

”Sannfinländarna uteslöt Jussi Halla-aho i en månad
Publicerad 15 september 2011 kl. 15:43. Senast ändrad 15 september 2011 kl. 16:07
Sannfinländarnas ordförande Timo Soini fick partiets stöd för sitt krav att utestänga partiets riksdagsman Jussi Halla-aho ur riksdagsgruppen för en månad. Orsaken är Halla-ahos uttalanden om att Grekland behöver en militärjunta för att få demonstranterna under kontroll.
Soini sade på onsdagen till Ilta-Sanomat att frågan kommer att tas upp på partiets gruppmöte på torsdagen.
– Jag föreslår att han utestängs i en månad, sade Soini.
Enligt Soini är uttalandena om behovet av en militärjunta i Grekland inte på något sätt i enlighet med partiets linje.”

Uutista on kommentoitukin riemukkaasti jo jonkin aikaa.

Myntti, nuolaisit, ennenkuin tipahti.

Rkp-media jakeli koko yön uutista kuukaudesta mm. Ruotsiin.
Olivat niin täpinöissään, että eivät malttaneet odottaa , miten asia oikein kävi.