Päivän kuvat: Kalasääski saalistusreissulla, varis yritti osille

Netta Vuorinen
Kotimaa 1.6.2011 13:30

Etelästä on virrannut hyvin lämmintä ilmaa maan etelä- ja itäosaan, kertoo Ilmatieteen laitos. Tätä kirjoittaessa Länsi-Pasilassa lämpötila pyörii 25 celciusasteen kieppeillä sekä ulkona että työhuoneessa.

Helle siis saapui – mutta mistä Päivän kuvat?

SK:n vasta uudistetussa uutiskuvavirrassa on tarjolla kaikenlaista, kuten auringonottoa joensuulaisittain ja Endeavour-sukkulan paluu avaruudesta. Eniten katse kuitenkin kiinnittyi allaoleviin.

Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari ikuisti kalasääsken Kangasalla Pohtiolammen kesäisissä vesissä – kalareissulla, kuinkas muuten.

Upea lintu, suomalainen maisema. Kyllä ne Päivän kuviksi kelpaavat.

Kalasääski saalisti Pohtiolammella Kangasalla 25. toukokuuta 2011. Kuvat Jussi Nukari / Lehtikuva.


Kynsiin tarttui saalis.

Varis halusi osansa kalasääsken saaliista.

Lopulta voittajana selvisi sääksi.

Keskustelu

Kalasääkset elävät pelkällä kalaravinnolla. Juuri kuoriutuneet poikasetkin pistelevät vaikeuksitta emon annostelemia pieniä kalanpaloja. Siinä saa koiras ahkerasti kalastaa, kun pesällä on emo ja 2-3 poikasta. Kalasääksiä saapuu pesimään myös esim. Skotlantiin. Kalasääksi on uhanalainen rauhoitettu lintulaji. Pesäpuiden lähelle ei saa mennä pesintäaikana, muuten hautominen häiriintyy. Hautominen on tarkkaa puuhaa! Lisää portaalissa http://www.luotio.fi.

Webkamerassa Loch Garten (Skotlannissa) voi jo nyt katsella kahden poikasen syöttämistä, välillä kovassa tuulessa. Suomen Hailuotoon pitäisi viikonloppuna kuoriutua ensimmäinen poikanen, joten koiraan pitää kalastaa monta kalaa päivässä, kun emo huolehtii poikasista ja syöttää niitä. Muuna kuin pesintäaikana naaraskin kalastaa itse. Näihin jää koukkuun…

Tuollainen säätytalolle niin tulee neuvotteluihin vauhtia! Siinä ei enää sateenvarjot auta kun sääski huitasee kynsillään!

Eikö linnun virallinen nimi ole kalasääksi? Ei -sääski.

Teppo – ei vain kynnet: on tuo raa’an kalan paloitteluun luotu (raatelu)nokkakin melkoinen klyyvari. Siihen kun lisää silmien läpitunkevan tuijotuksen – taitaisi ensiapuklinikat täyttyä järkyttyneistä lähitienoon kadunkulkijoista näin alkukesän aikaan, kun kalasääkset vartioivat pesintärauhaansa.

Sääksi on komea lintu. Itsekin on tullut monta aamua istuttua Pohtiolammen kuvauskojussa. Kuten noista kuvista näkee, suht’ lähelle pääsee – ihan pelästyy kun isku tulee. Ja näkee saalistuksen ihan hyvin lammen rannan havaintotornistakin.

Luin Wikistä että pitkien siipiensä takia kalasääski pystyy lentämään vain avoimilla alueilla ja puiden latvojen yläpuolella. Siksi se rakentaa pesän vahvan käkkärämännyn latvaan, jonne sen laskeutuminen eri ilmansuunnista suoraan lennosta onnistuu. Siksi niiden pesäpuut ja pesintä ovat rauhoitettuja. Tehometsänhoito on vähentänyt sopivia pesäpuita. Huvittavaa katsella pesäkamerasta emolinnun ja poikasten touhuja Loch Gartenissa Skotlannissa. Kamera toimii hyvin ja kuvan voi suurentaa tuplaklikkaamalla.