Päivän kuvat: jääkiekon MM-kisat alkoivat – Suomen valkoinen vyöry käynnistyi nihkeästi

Kotimaa 4.5.2012 20:44
Tehottomasti pelannut Suomi oli hätää kärsimässä loppua kohden vauhtia lisänneiden valkovenäläisten kanssa. Joonas Järvinen (vas) joutui kaatamaan Yevgeni Kovyrshinin Jesse Joensuun ja Leo Komarovin seuratessa syöksyä vierestä. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

”Hyyväät jääkiekon ystäväät.”
”Hyyvää Suomi.”
”Nyt poiika saunoo.”

Näin kohteliaasti avasi jääkiekon MM-kisat omalla tyylillään Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel Helsingin Hartwall Areenalla, jonka katsomoon olisi mahtunut yleisöä hieman enemmänkin.

Hurmaavalla hymyllään ja karismallaan sveitsiläinen varasti tilanteen presidentti Sauli Niinistöltä. Lyhyen avajaispuheensa aikana Niinistö asetteli hermostuneesti lukulasejaan päähänsä edestakaisin ja puhui sekavan oloisesti urheilun vapaaehtoistoiminnasta.

Helppoa ei ollut jääkiekkoliiton puheenjohtajalla Kalervo Kummolallakaan. Suomalaiset ovat edelleen käärmeissään pääsylippujen hinnoista ja kiekkopomo sai osakseen buuauksia.

Tätä ennen tunnelma oli ehtinyt nousta mukavasti, kun Nightwish-yhtyeen Tuomas Holopaisen uusi sävellys yhdistyi hienosti valotaiteilija Mikki Kuntun valonäytelmään.

Kohokohta oli kuitenkin oopperalaulaja Matti Salmisen liikahduttavasti esittämä Maamme-laulu.

Verta pakkiin! Hyökkääjä Jesse Joensuu sai avohaavan silmäkulmaansa ottelun kiihkeillä loppuhetkillä. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva.

Nihkeästi alkoi. Suomi sai taistella verissäpäin saavuttaakseen 1-0 voiton Valko-Venäjästä. Leijonien Janne Niskala teki voittomaaliksi jääneen osuman ensimmäisessä erässä, mutta mitä pidemmälle ottelu edistyi, sen paremmin valkovenäläiset pääsivät mukaan kuvioihin. Tasaväkisyydestä pitivät huolen molempien joukkueiden huippuvireessä olleet maalivahdit.

Erinomaisessa iskussa oli myös Valko-Venäjän joukkueen valmentaja Kari Heikkilä, joka oli opiskellut Suomen pelitavan huolellisesti.

USA:n Kyle Okposo ujuttaa kiekon Ranskan maalivahdin Cristobal Huetin selän taakse ja tasoittaa ottelun 1-1 numeroihin. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

USA:n ja Ranskan kamppailu oli tasaväkinen vain ensimmäisen erän, jonka jälkeen tilanne oli 1-1. Ranska ehti jopa olla 1-0 johdossa neljä minuuttia. Ranskalaisten sorruttua jäähyilyyn, amerikkalaiset menivät toisessa ja kolmannessa erässä menojaan. Lopputuloksena 7-2.

Grenoble Bruleurs de Loups-seuraa edustava puolustaja Baptiste Amar totesikin pelin jälkeen realistisesti, että ottelu oli hyvää harjoittelua sunnuntain peliin Kazakstania vastaan. Amerikkalaiset lausahtivat, että peli oli tiukempi kuin mitä numerot kertoivat. Kyse oli kohteliaisuudesta, sillä edellisen kerran Ranska päihitti USA:n 14 vuotta sitten.

Yleisöä oli kuitenkin yli 8.400 ja katsomossa istunut Maxim Lemercier, 13, oli tyytyväinen näkemäänsä. ”Tunnelma oli vähän niin kuin NHL:ssä, paljon parempi kuin SM-liigan otteluissa. Numerot oli kyllä liian isot, Ranska tsemppasi hyvin”, Lemercier sanoi.

Kanadan Ryan O´Reilly (vas) ja Slovakian Kristian Kudroc konttasivat kilpaa kiekon perässä. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Kanada ja Slovakia konttasivat yhtä tahtia MM-kisojen toisessa pelissä. Kanada hallitsi askeettisen tiukkaa peliä ja ansaitsi lopulta 3-1 voittonsa. Päävalmentaja Brent Sutter näki oman joukkueensa esityksen vahvaksi. Olli Jokistakin Calgaryssä valmentanut Sutter kuuluu hämmästyttävään Sutterien jääkiekkoperheeseen, jonka kaikki kuusi poikaa ovat pelanneet NHL:ssä.

Slovakian herrasmiesmäisen valmentajan Vladimir Vujtekin mukaan joukkueen tavoitteena oli yllätys. ”Onnistuimme siinä puolet ottelusta”, sanoi Vujtek, jonka samanniminen poika on pelannut Suomessa Porin Ässissä ja HPK:ssa.