Päivän kuvat: Ennätysten vaalit

Netta Vuorinen
Kotimaa 6.2.2012 16:00
Välillä oli seurusteltava pahvisenkin Saulin kanssa. Kuva Pekka Nieminen.

”Se on siinä”, kuului yhden ja toisen suusta Finlandia-talolla kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana.

”Sauli Niinistön kannattajat juhlivat hetken riehakkaasti, mutta muuten väki suhtautui tulokseen kuin itsestäänselvyyteen”, kuvailee Matti Simula Niinistön vaalivalvojaistunnelmaa.

Tunnelma Tavastialla oli kuin rock-konsertissa. Kuva Hannes Heikura.
Pekka Haavisto juhli Tavastialla hyvillä mielin, vaikkei voittoa tullutkaan. Kuva Hannes Heikura.

”Pekka Haaviston kannattajat ottivat urheasti vastaan Tavastialla ennakkoäänien melko murskaavan tuloksen. Tunti ennen h-hetkeä tunnelma oli katossa. ”Juhlimaan on tultu”, iloinen seurue julisti illan tarkoitusta”, kirjoittaa Leena Sharma Pekka Haaviston vaalivalvojaisista blogikirjoituksessaan.

Kilpakumppanit kättelivät toisiaan Musiikkitalolla tuloksen selvittyä. Kuva Heikki Saukkomaa.

Peli oli selvä jo ennen kuin kaikkia ääniä ehdittiin laskea vaali-iltana: Suomen 12. presidentti on Sauli Niinistö. Niinistö sai 62,6 prosenttia äänistä, Pekka Haavisto puolestaan 37,4 prosenttia.

Vaalit olivat monella tapaa poikkeukselliset. Vihreä ehdokas ei ole koskaan menestynyt vaaleissa näin hyvin. Silti Niinistön voitto Haavistosta oli ylivoimainen: Niinistö sai 1,8 miljoonaa ääntä. Aikaisempi äänikuningas oli 1,72 miljoonaa ääntä vuoden 1994 vaaleissa kerännyt presidentti Martti Ahtisaari. Kaikesta huolimatta äänestysprosentti jäi tänä vuonna historiallisen alhaiseksi.

Katso ”Se on siinä” -kuvakertomus täältä.

Keskustelu

ja lipun häpäisy. Jos tällainen nuori hulttio osaa kunnioittaa Suomen lippua, niin luulisi isänmaallisten Niinistön kannattajienkin osaavan. Järkyttävää.

Ala-arvoista on hylättyjen äänien määrä. Keskenkasvuisten protestitouhuja. Törkeää on myös Persu-Jameksen käytös että kehtaa sanoa ettei äänestyskopissa osannut päättää kumpaa on. Olisi edes hiljaa häpeästä. Kansanedustajan on osattava päättää. Sitä varten hän on. Ensi vaaleissa voisi jäädä kotiin pois ehdokkuudesta. Kovin oli kirjoituksissaan kovaa poikaa muukalaisista, mutta sitten alkoikin kummasti lipsua.

Vaalitulos oli kuin 6 -1 Suomi-Ruotsi matsi, voittotulos suomalaisille miehille ja tervejärkisille naisille !

Täytyy kyllä sanoa rehellisesti, että Haavisto koki kaikkien aikojen rökäletappion koskaan. Kukaan ei ole suoran presidentinvaalin aikaan hävinnyt näin paljon. Turha sitä on mitenkään kaunistella voitoksi, kukaan ei sitä usko.

Suomen kansasta liki kaksi kolmesta ilmoitti äänestäen, että kannattaa perinteistä elämänmuotoa, siitä sen kummempaa elämöintiä pitämättä. Tehtiin 12 vuoden kokemusten pohjalta kurssin reivaus.

Media tohotti, että oli kaksi samanlaista. Kun katsoi ehdokkaiden taustajoukkoja, totuus näkyy: toisaalla äärivasemmisto ja radikaalit, toisaalla arkisen harmaat, perinteisten arvojen väki. Niinistö osasi peittää konservatiivisuutensa.

Toivottavasti rauhoitutaan, eikä vaadita uudelta presidentiltä messiaan kykyjä. Valtaoikeuksia kun on kovin vähän.

Näin jälkikäteen jäi sellainen tuntu, että kaiketi se Väyrysen ”Huumori”- Paavokaan ei hassumpi ratkaisu presidentiksi olisi sittenkään ollut osin heikkojen toisen kierroksen äänestystulosten ja hylättyjen lippujen valossa.

Paavo olisi kaiketi ollut arvomaailmaltaan jotain Niinistön ja Haaviston välimaastoa, ja ainakin enemmän leimautunut koko valtakunnan presidentiksi.

Vaikka Haavisto olisi voittanut, en usko, että laaja osa maata olisi pystynyt mieltämään häntäkään koko kansan pressana, senverran helsinkiläiset hänen juurensa kuitenkin ovat.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Niinistö keskittyy nyt myös koko maan ongelmiin arvojohtajana. Tarmoa ja halua hänellä näyttää olevan, mutta riittääkö presidentillistä aikaa senkaltaisille ”pikkujutuille”.

Kuten sanottu, onneksi olkoon Sauli Niinistö hienosta äänimäärästä. Samoin Pekka Haavistolle onnisttelut hyvästä tappiosta. Kummastakaan tuskin tulee koko kansan presidenttiä, tuskin kukaan on sellainen ollutkaan aiemmista Suomen 11. presidenteistä, huom. huom.

Mutta otan myös osaa Sauli Niinistön fiksut kannattajat, näiden perinnemieshihhuleiden kanssa te joudutte tämän voiton jakamaan. Tulee sääli Niinistön taitoja ja kykyjä jotka eivät näytä painaneen kaikkien vaassa, vaan ne muut ulkoisemmat tekijät, nehän totta vie ovat oleellisia homman hoitamisessa ja automaattisesti kertovat ihmisen moraalista. Pyhä yksinkertaisuus.

Eetwartti:
”Media tohotti, että oli kaksi samanlaista. Kun katsoi ehdokkaiden taustajoukkoja, totuus näkyy: toisaalla äärivasemmisto ja radikaalit, toisaalla arkisen harmaat, perinteisten arvojen väki. Niinistö osasi peittää konservatiivisuutensa.”

Toisaalla solidaariset, humaanit ja järkivihreät ihmiset, toisaalla cocktail-kutsujen turkismuijat, citymaastureilla ja bemareilla kaupassakäyvät, perinteisten osakeantien väki.
Niinistö osasi tosiaan peittää konservatiivisuutensa, mutta taustajoukot paljastavat.

# Sauli oli toiseksi paras, mutta..

Näitä kuvaamiasi on muutama prosentti. Enin on vähävaraisia maaseudun ihmisiä. Katso äänien jakautumaa toisaalta SKn uutisista. Kommentiltasi häipyy asiapohja.

Jos odotettaisiin pari vuotta ja katsottaisiin miten Sauli pärjää, ja arvostellaan sitten kun on jotain mitä arvostella. Ja tuosta koko kansan presidentistä… eihän sellaista voi olla, kukaan ei ole onnistunut saamaan Suomessa sataa prosenttia äänistä, se on onnistunut vain jossain diktatuurisissa maissa filunki pelillä. Eikä kaikkia voi miellyttää.

Vähälle huomiolle on jäänyt se seikka, jota pitäisi paljonkin korostaa: Niinistö sai ennätyksen äänimäärässä vaikka äänestysprosentti oli poikkeuksellisen kehno. Niinistön valtakirja on siis erittäin vahva: suuremmallakaan äänestysprosentilla ei ole päästy samaan äänimäärään.

Mitä äänimäärä olisikaan ollut 80 % äänestysprosentilla? Yli 2 miljoonaa helpostikin.