Päivän kuvat: Avaruudessa myrskyää - tältä näyttää purkaus Auringon pinnalla

auringonpilkut
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Nasan kuvaama purkaus Auringon pinnalla 5. maaliskuuta. Kuva AP / Lehtikuva.


Torstain ja perjantain välisenä yönä Maahan iski Nasan arvion mukaan voimakkain aurinkomyrsky viiteen vuoteen. Auringossa on tapahtunut tällä viikolla kaksi voimakasta purkausta: ensin maanantaina, sitten keskiviikkona. Ne olivat voimakkuudeltaan X5.4- ja X1.3-luokkaa. Lisäksi viikon mittaan on tapahtunut myös joukko lievempiä purkauksia.

Tähtitieteilijät jakavat auringonpurkaukset viiteen luokkaan, ja jokainen näistä on aina kymmenen kertaa edellistä voimakkaampi. Voimakkaimmat eli X-luokan purkaukset ovat siten 10 000 kertaa voimakkaampia kuin heikoimmat A-luokan purkaukset, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

“Auringon pinnalle on tullut yhä enemmän auringonpilkkuja, joita esiintyy noin 11 vuoden jaksoissa. Nyt olemme menossa kohti aktiivisempia aikoja.”, kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie aamun Huomenta Suomessa. “Tällä hetkellä on menossa kohtalaisen voimakas magneettinen myrsky.

Kauristien mukaan myrsky saattaa haitata esimerkiksi tietoliikennesatelliittien toimintaa. Tutkijoiden mukaan Auringon energiapurkaukset saattaavat vaikuttaa esimerkiksi radiolähetyksiin tai gps-satelliittien ja sähköverkkojen toimintaan. Toistaiseksi häiriöistä ei ole uutisoitu ainakaan Suomessa.

Tavallisen ihmisen elämään auringon aktiivisuus ei kuitenkaan varsinaisesti vaikuta. Vaikka purkauksessa auringosta irtoaa energeettisten hiukkasten ryöppy ja säteilyä, ilmakehä suojaa maapalloa. Parhaiten auringon lisääntynyt aktiivisuus näkyy revontulien lisääntymisenä. Revontulia on tällä viikolla näkynyt Suomessa myös tavallista etelämpänä, kuten Tampereen seudulla.

Tutkijoiden mukaan purkauksia saattaa vielä tulla lähipäivinä. Myös revontulien näkeminen on siis mahdollista, jos sää ja vuorokaudenaika osuvat kohdalleen.

Nasan julkaisemaan kuvaan on yhdistetty Solar Dynamics -observatorion otokset useilla eri UV-aallonpituuksilla. Kuva Nasa / AFP Photo / Lehtikuva.
Tältä näytti yötaivas Kanadan Yellowknifessa 8. maaliskuuta. Kuva Bill Braden / AP Photo / The Canadian Press.

Tältä näytti purkaus Auringon pinnalla 6. maaliskuuta Solar Dynamics- observatorion kuvaamana. Video NASA/SDO/AIA.

// –> // –> // –> // –> // –> // –> // –>