Päivän kuva: Onnea, Rouva Pääministeri

Juho Salminen
Kotimaa 22.6.2010 14:00
Mari Kiviniemi Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Mari Kiviniemi (kesk) on nyt virallisesti Suomen pääministeri. Kun valinta ratkesi eduskunnan äänestyksen jälkeen, Kiviniemelle satoi onnitteluja.

Eduskunta hyväksyi Kiviniemen valinnan äänin 115-56. Tyhjää äänesti 4 kansanedustajaa, poissa oli 24. Kiviniemen puolesta äänestivät hallituspuolueet, vastaan Sdp, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Äänten tarkan jakautumisen näet eduskunnan sivuilta.

Myös Kiviniemen hallitus nimitetään tänään. Hallitus on muuten sama kuin Matti Vanhasen aikana, mutta hallinto- ja kuntaministeriksi nousee keskustan Tapani Tölli.

”Keskeinen osaamisalueeni on talouspolitiikka. Viime eduskuntakaudella, kun olin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, ulko-ja turvallisuuspolitiikka ja Eurooppa-politiikka tulivat myös hyvin tutuksi. Voi sanoa, että olen yleispoliitikko”, Kiviniemi sanoi SK:n haastattelussa (24/2010).

Mari Kiviniemi on toinen nainen – ja toinen keskustalainen nainen – Suomen pääministerinä. Anneli Jäätteenmäen kausi päättyi skandaaliin ja eroon kesäkuussa 2003.

Aiheesta lisää
Tölli jäi ainoaksi uudeksi ministeriksi (Suomenkuvalehti.fi 21.6.2010)
Minihallitusneuvotteluissa puhutaan taloudesta ja työllisyydestä (Suomenkuvalehti.fi 14.6.2010)

Keskustelu

piti tämäkin vielä nähdä.. ensin vaan kansanedustajia sen jälkeen ministereitä ja jopa presidentti ja nyt sitten vielä pääministeri. maailman halaaminen vaan kasvaa :(

Toivottavasti keskustalaiset eivät nyt nuku onnensa ohi saatuaan kerrankin pääministerin, joka voi olla yksi harvoja pitkänlinjan poliittisia vaikuttajia maan johtotasolla. Toivottavasti myös pääministeri Mari Kiviniemi huomaa pitää huolta nimenomaan heikoilla ja vähällä toivoa olevasta kansanosasta, koska jo huomion ja sympatian osoitus heille on tärkeää, konkretia tulee kyllä sitten sen myötä poliittisen päätännän kanavia myöten.

Varma mielikuvani lienee, että edustavalla ulkonäöllä on ollut vaikutusta valinnassa. Niin ja pitihän kepun puhdistaa johtonsa vaalirahoitussotkuissa ryvettyneistä. Aika näyttää, miten vaikeiden poliittisten päätösten läpivienti Kiviniemeltä sujuu. Vaikkei tässä kai enää mitään ehdi päättää, ennen vaaleja?

Milenkiintoinen juttu kumpi vetoaa eleettömiin suomalaisiin spöökattu, bellattu, käherretty jutta vai suoratukkainen mari. Luultavasti jälkimmäinen, sillä eduskunnan arvovaltaan sopii paremmin hillitty linja. Väittelyssähän se sitten korostuu tämä ulkoinen habitus.