Päivän kuva: Onnea, Rouva Pääministeri

Kotimaa 22.6.2010 14:00
Mari Kiviniemi Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Mari Kiviniemi (kesk) on nyt virallisesti Suomen pääministeri. Kun valinta ratkesi eduskunnan äänestyksen jälkeen, Kiviniemelle satoi onnitteluja.

Eduskunta hyväksyi Kiviniemen valinnan äänin 115-56. Tyhjää äänesti 4 kansanedustajaa, poissa oli 24. Kiviniemen puolesta äänestivät hallituspuolueet, vastaan Sdp, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Äänten tarkan jakautumisen näet eduskunnan sivuilta.

Myös Kiviniemen hallitus nimitetään tänään. Hallitus on muuten sama kuin Matti Vanhasen aikana, mutta hallinto- ja kuntaministeriksi nousee keskustan Tapani Tölli.

”Keskeinen osaamisalueeni on talouspolitiikka. Viime eduskuntakaudella, kun olin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, ulko-ja turvallisuuspolitiikka ja Eurooppa-politiikka tulivat myös hyvin tutuksi. Voi sanoa, että olen yleispoliitikko”, Kiviniemi sanoi SK:n haastattelussa (24/2010).

Mari Kiviniemi on toinen nainen – ja toinen keskustalainen nainen – Suomen pääministerinä. Anneli Jäätteenmäen kausi päättyi skandaaliin ja eroon kesäkuussa 2003.

Aiheesta lisää
Tölli jäi ainoaksi uudeksi ministeriksi (Suomenkuvalehti.fi 21.6.2010)
Minihallitusneuvotteluissa puhutaan taloudesta ja työllisyydestä (Suomenkuvalehti.fi 14.6.2010)