Päivän kuva: Loppuvatko nämä onnettomuudet ajotunteja lisäämällä?

Kotimaa 10.5.2010 16:50
Kolari Kolari Espoossa huhtikuussa 2008. Kuva Niklas Rautio / Str / Lehtikuva

Huhtikuinen yö päättyi surullisesti kaksi vuotta sitten Espoossa. Nimettömäksi jäävä nuori mies istui matkustajana etupenkillä, kun auto lähti mutkan jälkeen
heittelehtimään ja törmäsi oikea kylki edellä vastaantulevan auton
keulaan. Kummankin auton kuljettaja loukkaantui, mutta etupenkkiläiselle matka jäi viimeiseksi.

Joka vuosi liikenteessä kuolee keskimäärin 84 nuorta. Vajaat kolmetuhatta loukkaantuu. Nuoren autoilijan kuolemanriski on kolminkertainen, jos verrataan koko Suomen väestöön. Liikenneturvan mukaan nuoren kuskin heikkoudet piilevät niin kokemuksen puutteessa kuin omien taitojen yliarvioinnissa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaissut ehdotuksen uudeksi kuljettajaopetusmalliksi. Sen mukaan ajo-opetusta pitäisi lisätä ja muuttaa opetus kolmivaiheiseksi.

Käytännössä ehdotus tarkoittaa, että ajokortin saamisen jälkeen nuorella kuskilla on edessään 3-12 kuukauden mittainen harjoitteluvaihe. Sen jälkeen kurvataan takaisin autokoululle palautetta ja itsearviointia varten. Lopulta on vuorossa syventävä vaihe, jonka jälkeen nuoren kuljettajan tulisi olla vastuullinen ja turvallinen kuski.

Mahtaisiko ehdotettu muutos toimia? Onko kysymys ajotaidon vai -tiedon puutteesta? Vain murto-osa nuorista kuuluu ryhmään, joka autoilee
holtittomasti. Siitä huolimatta puolet tuoreiden kuskien kuolemista tapahtuu
suistumisonnettomuudessa.

Lähteet: Liikenneturva, Trafi

Aiheesta lisää
Poliisiylijohtajan lääkkeet kaahailuun: Kahdeksankympin lätkä ja yöajokielto (Suomenkuvalehti.fi 22.12.2009)
Nuoret kuskit kertovat: ”Hikeennyn liian herkästi liikenteessä” (Suomenkuvalehti.fi 14.10.2009)