Otava uudistuu: Reenpäiden ote konsernista pitää pintansa

Kotimaa 12.3.2010 12:04
Olli Reenpää Vuorineuvos Olli Reenpää esitteli uuden Otava-konsernin graafista ilmettä. Kuva Hannu Lindroos

Reenpää-suvun edustajien luopuminen Otava-konsernin toiminnallisesta eli operatiivisesta johdosta synnytti viime viikolla julkisia spekulaatioita, mutta konsernin hallituksen tuleva puheenjohtaja, nykyinen konserninjohtaja, vuorineuvos Olli Reenpää torjuu huhut.

Yhtiön arvot ja omistajien ohjaus säilyvät, vaikka koko Otava-konsernin uutena toimitusjohtajana aloittaa 1. huhtikuuta Yhtyneitten Kuvalehtien nykyinen toimitusjohtaja Alexander Lindholm, 40, omistajasuvun ulkopuolelta. Hän johtaa operatiivisesti konsernia ja raportoi edelleen Olli Reenpäälle.

”Julkisuudessa on spekuloitu, tuliko Otavaan suunnanmuutos. Vaikka pohdiskelu on luonnollista, suunnanmuutosta ei ole tapahtumassa. Jään Otava-konsernin hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi ja Antti Reenpää hallituksen jäseneksi muiden suvun edustajien Eero Bromanin ja Henrik Ehrnroothin sekä Heikki Lehtosen ohella. Hallituksen varapuheenjohtaja on Jorma Ollila ja varsinainen jäsen Päivi Kärkkäinen”, vuorineuvos Reenpää kertoi yhtiön henkilökunnalle viime viikon torstaina.

Reenpäät ovat Otava-konsernin hallinnonuudistusta suunnitellessaan päättäneet jo viisi vuotta sitten, että sukuyhtiön vetovastuun muoto muuttuu. Antti Reenpää on ollut aktiivisesti suunnittelemassa konsernin hallinnon uudistamista.

Toimitusjohtaja Lindholm on ansainnut kannuksensa yli kahdeksan vuoden aikana Yhtyneissä Kuvalehdissä. Hänen kahtena toimitusjohtajavuotenaan yhtiö on tehnyt historiansa parasta tulosta – taantumasta huolimatta.

Koko konsernissa otetaan kevään yhtiökokouksen jälkeen käyttöön Otava-nimi. Entistä selkeämpi konserni muodostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta: kirjat, lehdet ja uusi liiketoiminta. Emoyhtiön nimeksi tulee Otava Oy, Yhtyneet Kuvalehdet muuttuu Otavamedia Oy:ksi.

”Rakenneuudistuksella on pyritty turvaamaan yksityisessä omistuksessa toimintaansa jatkavan yhtiön pitkäaikainen menestys. Nyt toteutettu uudistus vahvistaa yhtiön kilpailukykyä, ja Otava-brändi vahvistuu. Omistajat ovat yksimielisiä muutoksesta”, vuorineuvos Reenpää sanoo.

Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjallisesta linjasta vastaavana yleisen kirjallisuuden kustannusjohtajana entistä vastuullisempaan rooliin nousee Minna Castrén, 43, kirjankustantaja Leena Majander-Reenpään, 53, siirtyessä pois yhtiöstä.

Myynti- ja markkinointijohtajaksi tulee Maija Kuusi, 55, huhtikuussa. Otavan toimitusjohtajana aloitti viime joulukuussa Pasi Vainio, 50. Olli Reenpää toimii emoyhtiön Otava Oy:n, Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otavamedia Oy:n hallitusten puheenjohtajana.

Suomen Kuvalehteä julkaisee Yhtyneet Kuvalehdet, tuleva Otavamedia Oy.

Aiheesta lisää:

Otavan toimitusjohtaja lähti: ”Ei vaikuta linjaan” (Suomenkuvalehti.fi 2.11.2009)
Otavan jättävä Leena Majander-Reenpää: ”Nyt oli aika tehdä jotain muuta” (Suomenkuvalehti.fi 3.3.2010)