Orpo lupaa vetää hallituksessa tiukkaa linjaa: ”En ole jees-mies”

Kokoomuksen tulevien ministerivaihdosten laajuus ja aikataulu ovat vielä auki.
Kotimaa 11.6.2016 17:34
Orpon mukaan hallituksella riittää parannettavaa muun muassa päätöksenteon nopeudessa. © LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomuksessa katseet kohdistuvat seuraavaksi siihen, millaisen joukkueen Petteri Orpo kokoaa ympärilleen. Jo nyt tiedetään, että hän ottaa Alexander Stubbilta valtiovarainministerin paikan. Laajempaa ministerikierrätykseen hän ottaa kantaa vasta keskusteltuaan ”rauhallisesti ja maltillisesti” muun muassa huomenna valittavan uuden puoluejohdon kanssa.

Yksi keskustelu on jo sovittuna. Orpo kävi heti valintansa jälkeen puhelinkeskustelut muiden hallituspuolueiden johtajien, pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Sipilän kanssa Orpo keskustelee maanantaina myös kasvokkain ja käy tarkemmin läpi siitä, mikä hallitustyössä muuttuu.

”Keskustelemme siitä, miten hallitusohjelman tavoitteet saavutetaan. En ole puhunut hallitusohjelman muuttamisesta.”

Orpon mukaan hallituksella riittää parannettavaa muun muassa päätöksenteon nopeudessa. Hän kertoi vierastavansa ”jättiläismäisiä reformeja” – sote säännön vahvistavana poikkeuksena – ja uskovansa, että lukemattomilla pienillä uudistuksilla päästään parempiin tuloksiin. Sillä tavalla pitää jatkossa viedä eteenpäin muun muassa paikallista sopimista.

”Tiedän, että se täytyy tehdä pieteetillä, eikä asia ole yksinkertainen”, Orpo myönsi. ”Tavoitteena pitää kuitenkin olla, että kilpailukykysopimus ei  sido hallituksen käsiä enempää kuin on pakko.”

Syytökset liiasta pehmeydestä ja periksi antamisesta Orpo kuittasi lyhyesti. ”Kuuntelen ihmisiä, hymyilen, mutta en ole jees-mies.”

Tiedotustilaisuudessaan Orpo toisti jo ennen vaaleja antamansa lupauksen, että koulutuksesta ei leikata enää yhtään enempää, jos se hänestä riippuu. Tavoitteena on saada tästä hallituskumppaneilta selkeät vakuudet.

Ministerivaihdosten aikataulu on vielä auki. Julkisuudessa on uumoiltu sekä Sanni Grahn-Laasosen että Lenita Toivakan jatkon olevan vaakalaudalla. Toivakka tosin ilmoittautui aivan puoluekokouksen alla Orpon julkiseksi tukijaksi.

Orpon mukaan on luontevaa, että valtiovarainministeri vaihtuu samassa yhteydessä kuin muutkin vaihdokset tehdään. Hän jätti pienen takaportin auki myös Jan Vapaavuoren paluulle kotimaan politiikkaan.