Oppikirjailijat sotajalalla WSOYpro:n kanssa: ”Sopimuksia sanellaan”

Kotimaa 26.4.2010 10:57

Tietokirjailijoiden yhdistys arvostelee WSOYpro:ta oppikirjantekijöiden huonosta kohtelusta.

Oppikirjailijat sotajalalla Kuvitus Janne Tervamäki

Sanoma-konsernin kirjapuolella kytevä kriisi laajenee. Kaksitoista kaunokirjailijaa oli syksyllä mukana WSOY:n johtoa arvostelleessa kirjeessä. Nyt ovat barrikadeilla vuorostaan oppikirjantekijät.

Suomen tietokirjailijat ry:n tuoreessa jäsentiedotteessa paheksutaan oppimateriaaleja kustantavan WSOYpro:n sopimuspolitiikkaa.

Tietokirjailijoiden mukaan yhtiön uusista sopimusehdoista ei keskusteltu heidän kanssaan etukäteen, ”vastoin yleisesti noudatettua hyvää tapaa”. Taustalla on muun muassa kilpailulakien tulkintaa koskeva erimielisyys.

”Meille on tullut palautetta, että oppikirjantekijöitä pidetään pelkkinä sisällöntuottajina, jotka tuovat materiaalia virastoon. Sopimuksista ei neuvotella aidosti, vaan ne tehdään sanelemalla. Tunnelma on neuvotteluissa ollut välillä jopa painostava”, Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen vahvistaa.

Monissa asioissa on hänen mukaansa menty viime aikoina huonompaan suuntaan. Sopimuksia on tehty vasta kun kirjahanke on jo pitkällä, tai jopa jälkeenpäin. Papereihin ei aina saa tutustua rauhassa, vaan ne pitäisi allekirjoittaa saman tien.

Pietiäinen tietää myös tapauksia, että tekijäryhmän jäsenet on pyydetty neuvotteluun yksitellen, kokemattomin ensimmäisenä.

Hän on erityisen huolissaan uusien sähköisten oppimateriaalien kustannussopimuksista. Niitä koskevia pelisääntöjä ollaan vasta luomassa, ja nyt syntyviä käytäntöjä voi olla vaikea muuttaa myöhemmin.

”Vaikuttaa siltä, että kustantaja haluaa saada oikeudet mahdollisimman halvalla ja pyrkii sen takia tekemään epämääräisiä sopimuksia. Sähköisiä tuotteita kuvataan oheistuotteiksi, vaikka ne voivat olla jatkossa tärkeämpiä kuin perinteiset painetut kirjat.”

WSOYpro:n toimitusjohtaja Salla Vainio hämmästelee Pietiäisen väitteitä. Tietokirjailijoiden yhdistyksen kanssa neuvoteltiin hänen mukaansa sopimuskuvioista viimeksi 12. huhtikuuta, eikä silloin käynyt ilmi, että mitään isoja asioita olisi auki. Seuraava tapaaminen on jo toukokuussa.

Vainio kiistää jyrkästi, että WSOYpro painostaisi kirjailijoitaan. ”Missään tapauksessa sellaista yleistä ilmiötä ei ole. Haluamme pitää parhaat tekijät tyytyväisinä yhteistyökumppaneina. Jos neuvottelut olisivat sanelua, meidän kanssamme tuskin haluttaisiin olla yhteistyössä.”

Sama periaate koskee hänen mukaansa sähköisiä oppimateriaaleja. ”Meille on tärkeää, että pystymme tarjoamaan myös niiden tekijöille hyviä sopimuksia ja hyviä työskentelyn edellytyksiä”, Vainio vakuuttaa.

Suomen Kuvalehti kuuluu oppikirjoja kustantavan Otavan kanssa samaan Otava-Kuvalehdet-konserniin.