Opintoraha putoaa 89 euroa kuussa – Silti monen opiskelijan talous kohentuu

Pariskunnat ja perheet saattavat kohdata ikävän yllätyksen.
Kotimaa 11.2.2017 10:40
Teksti Katri Merikallio – Kuvat Marjo Tynkkynen
Opintoraha on 250,28 euroa kuukaudessa, opintolainaa voi ottaa enintään 650 euroa kuukaudessa ja yleinen asumistuki on 312 euroa kuukaudessa kolmannen kuntaryhmän mukaan.
Opintoraha on 250,28 euroa kuukaudessa, opintolainaa voi ottaa enintään 650 euroa kuukaudessa ja yleinen asumistuki on 312 euroa kuukaudessa kolmannen kuntaryhmän mukaan. © Markus Pentikäinen

Otto Roselund istuu sohvalla jättimäisen pehmokoiran vieressä ja näppäilee kitaralla Romance Anónimoa. Koira löytyi taloyhtiön roskiksesta ja kitaran kieli särisee, mutta Roselund on tyytyväinen.

Hän kuuluu siihen opiskelijoiden enemmistöön, joka suuren opinto- ja asumistukimyllerryksen jälkeen selviää ensi syksystä alkaen taloudellisesti nykyistä paremmin.

Metropoliassa tieto- ja viestintätekniikkaa opiskeleva 25-vuotias Roselund asuu yksin 35 neliön yksiössä Espoon Suvelassa ja maksaa yksityiselle vuokranantajalleen 600 euroa vuokraa kuussa.

Hänen koko opintorahansa ja asumislisänsä menevät nyt vuokraan, eivätkä ne edes riitä. 400 euron kuukausittaisesta opintolainasta jää elämiseen 300 euroa. Kymppi päivässä.