Onko konsensus kuollut vai kirosana? SAK ja EK eri linjoilla SuomiAreenalla

Kotimaa 23.7.2010 13:30
Sakari Tamminen EK:n Sakari Tamminen. Kuva Petra Piitulainen / Lehtikuva.

Konsensus on ollut paljon puhuttu aihe Porin SuomiAreenalla. Eilen Raimo Sailas pilkkasi suomalaista konsensuspolitiikkaa siitä, että mitään ei saada aikaan. Tänään EK:n Sakari Tamminen ja SAK:n Matti Huutola pohtivat, onko konsensus kuollut.

Rintamalinjat olivat selkeät. SAK:n varapuheenjohtajalle konsensus edustaa työmarkkinapolitiikkaa parhaimmillaan, EK:n puheenjohtajan mielestä se on yhteiskunnallinen rakenne, joka hidastaa muutosta eikä sovi tähän maailmanaikaan.

Paneelissa esitettiin yleisökysymys: jos kaikki lukuisat työmarkkinajärjestöt lakkautettaisiin, syntyisivätkö ne tänä päivänä uudestaan?

Huutola arvioi, että raju kato kävisi. Ay-liikkeellä olisi vain yksi keskusjärjestö, ja myös liittoja olisi huomattavasti nykyistä vähemmän.

Tammisen mielestä Suomi on järjestöjen luvattu maa, mutta kehitys on silti menossa kohti isompia ja vähälukuisempia kokonaisuuksia.

Keskustelun puheenjohtaja, Kauppalehden päätoimittaja Hannu Leinonen kysyi, onko konsensus epäonnistunut eläkeikä-kysymyksessä. Tammisen mielestä selkeästi on, Huutolalle tilanne on moniselitteisempi.

”Fakta on se, että työnantajat eivät huoli 60-vuotiasta suomalaista miestä töihin. Tämä on meidän todellinen ongelmamme.”

Huutolan mielestä asiaa ei voi myöskään tarkastella pelkästään määrällisesti ja mekaanisesti.

”Ei ole sattumaa, että papit jäävät eläkkeelle 78-vuotiaana. Kun pappi polvistuu rukoilemaan, hänellä on allaan samettityyny. Kun rakentaja polvistuu listaa asentamaan, hänellä on allaan betonilattia.”

Aiheesta lisää
Raimo Sailaksen synkkä show: ”Kansalaiset näkevät valtion namusetänä” (Suomenkuvalehti.fi 22.7.2010)