Nuorisosäätiön uusi pomo: ”Ei taustaa rakennusalalla” – Omistaa yhtiön Sveitsissä grynderin kanssa

Nuorisosäätiö mainostaa uutta puheenjohtajaansa Mikko Henttosta “organisaation ulkopuolelta tulevaksi”.
Kotimaa 12.3.2018 17:12

Nuorisosäätiö rakennutti kalliita kattohuoneistoja Lahden ydinkeskustaan. © JUHA TANHUA

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen erosi säätiön hallituksesta, tiedotti Nuorisosäätiö sunnuntaina 11. maaliskuuta illalla. Eroa edelsi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) käräjäoikeudelle jättämä hakemus Nousiaisen erottamiseksi.

Säätiölain noudattamista valvova PRH vaati Helsingin käräjäoikeudelta Nousiaisen erottamista, koska PRH:n mukaan Nousiainen on yhdessä Nuorisosäätiön toimitusjohtajan Aki Haaron kanssa hankkinut omistamilleen yhtiöille “säätiölain vastaisen huomattavan edun”.

PRH:n mukaan Nousiainen on toiminut “törkeästi säätiölain vastaisesti”.

Suomen Kuvalehti kertoi 7. maaliskuuta viranomaisepäilyistä, joiden mukaan lahtelainen Salpausselän Rakentajat Oy olisi monimutkaisten yhtiöketjujen avulla siirtänyt satojatuhansia euroja varoja Nousiaisen ja Haaron velkaantuneisiin yhtiöihin, jotka omistivat Runnin kylpylän Iisalmessa vuoteen 2015.

 

Nuorisosäätiön uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Mikko Henttonen, 44, joka työskentelee päätyönään sveitsiläisessä Richemont-yhtiössä.

Richemont on tuttu omistamistaan luksusbrändeistä, kuten Montblanc-kynistä ja Cartierin koruista sekä kelloista. Henttonen toimii LinkedIn-verkostopalvelun mukaan compliance officerina, eli hän huolehtii yhtiössä säädösten noudattamisesta.

Henttosen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mitä Nuorisosäätiössä hänen johdollaan tehdään.

”Hankala sanoa, mitä konkreettisesti alamme tehdä. Nyt täytyy tutustua hallitukseen ja johtoryhmään ja katsoa vähän sitä siltä kantilta, että miten siellä säätiössä on toimittu ja olisiko siinä jotain tarvetta lähteä keskustelemaan toimintatavoista ja hallintotavoista”, sanoo Henttonen.

Henttosen mukaan Nuorisosäätiö on hänelle entuudestaan tuttu. Hän kertoo joitakin vuosia sitten tavanneensa Nuorisosäätiön hallituksen. Tapaaminen liittyi rahoitusjärjestelyihin, joihin Henttonen osallistui. Hän ei kerro tarkemmin, mistä järjestelyistä oli kysymys.

”Se on säätiön sisäinen asia, joten en halua sitä tässä avata”.

 

Henttonen kertoo, että nimenomaan hänen osaamisensa rahoitusalan ja hyvän hallinnon parissa on niitä “avainkompetensseja”, joita hän uskoo Nuorisosäätiössä tarvitsevansa.

Onko sinulla taustaa rakennusalalta?
“Ei ole”, sanoo Henttonen.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Henttonen kuitenkin hallitsee Sveitsissä yhtiötä yhdessä suomalaisen Rakennusliike Leimarakentajat Oy:n pääomistajan Mikko Launon kanssa.

Leimarakentajat on yksi Nuorisosäätiön viime vuosien yhteistyökumppaneista.

Henttonen yllättyy kysymyksistä, jotka koskevat hänen ja Leimarakentajien omistajan yhteistä CFS Cica Financial Solutions AG -yhtiötä.

“Se on vanha yhtiö, eikä sillä ole mitään toimintaa”, sanoo Henttonen.

Henttonen ja rakennusliikkeen omistaja on kirjattu Sveitsin kaupparekisteriin yhtiön liiketoiminnasta vastaaviksi lokakuussa 2015. Sveitsiläisen yhtiön tilinpäätökset eivät ole olleet SK:n käytettävissä.

Henttonen ja rakennusliikkeen omistaja ovat hankkineet yhtiönsä valmisyhtiöitä tarjoavalta Helvetrustilta, selviää asiakirjoista. Helvetrust tarjoaa myös verosuunnittelua esimerkiksi Neitsytsaarilla, Romaniassa ja Kyproksella.

 

Henttosen ja Launon sveitsiläinen CFS-yhtiö omistaa Suomessa tytäryhtiön, jonka toimitusjohtaja Mikko Henttonen on. Tällä yhtiöllä on toimintaa. Loppuvuodesta 2015 perustetulla CFS Financial Solutions Finlandilla oli hieman yli 80 000 euron liikevaihto ensimmäisellä tilikaudellaan.

Yhtiön toimialaksi on kaupparekisteriin ilmoitettu rakennuttaminen ja rakennushankkeiden kehittäminen. Henttonen kertoo, että yhtiön tulot ovat peräisin konsultoinnista, mutta ei kerro asiasta tarkemmin.

Henttonen kertoo tunteneensa Leimarakentajien omistajan lapsuudesta asti. Henttonen sanoo, ettei ole ollut tietoinen Leimarakentajien ja Nuorisosäätiön yhteistyöstä.

Leimarakentajat on hämeenlinnalainen rakennusliike, jonka rakentamia asuntoja Nuorisosäätiö on ostanut.

Leimarakentajien omistaja Mikko Launo vahvistaa omistavansa sveitsiläisen yhtiön yhdessä Henttosen kanssa. Launo kertoo, että tällä hetkellä Leimarakentajilla ei ole yhteistyötä Nuorisosäätiön kanssa.

”Eikä varmasti tule, koska Henttonen on puheenjohtaja säätiössä”, kommentoi Launo tekstiviestillä.

 

Leimarakentajat oli yksi rakennusliikkeistä, joita Yle tutki keväällä 2016 osana viranomaistutkinnat käynnistänyttä Nuorisosäätiö-juttujen sarjaa.

Leimarakentajien rakennuskohteisiin liittyi Nuorisosäätiön osalta kyseenalaisia sidonnaisuuksia.

Hyvinkäällä Nuorisosäätiö osti Leimarakentajilta suuren määrän asuntoja. Samaan aikaan samasta kohteesta oli ostamassa asuntoja myös AT-Asunnot Oy -niminen yhtiö.

Tämän yhtiön toimitusjohtaja on keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen. Yhtiön omistivat keskustataustaiset yhdistykset, joiden vallankäyttäjiä olivat Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaro sekä silloinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

Nousiaisen ja Haaron intressipiiriin kuuluva yhtiö siis hieroi asuntokauppoja Leimarakentajien kanssa samaan aikaan ja samoissa kohteissa, joista Nuorisosäätiö osti suuren osan asunnoista.

Esimerkiksi Hyvinkäällä AT-Asunnot Oy oli tammikuussa 2016 merkitty osakasluetteloon neljän asunnon omistajaksi taloyhtiössä, josta valtaosan asunnoista omisti Nuorisosäätiö. AT-Asuntojen Ari Maskonen oli valittu taloyhtiön hallitukseen.

Yleisradion alettua selvittää Haaron ja Nousiaisen sekä AT-Asuntojen toimintaa, nämä asunnot palautuivat pian Leimarakentajille.

Ylen saaman selityksen mukaan tämä johtui siitä, että AT-Asunnot ei maksanutkaan asuntojen kauppahintaa. Suomen Kuvalehti ei tavoittanut Ari Maskosta kommentoimaan AT-Asuntojen ja Leimarakentajien yhteistyötä.

 

Hallituksensa puheenjohtajan nimityksestä kertovassa tiedotteessa Nuorisosäätiö korosti, että uusi puheenjohtaja Mikko Henttonen tulee  “organisaation ulkopuolelta”.

Henttonen ei pidä yhtiökytköksiään ongelmallisina Nuorisosäätiön johtamisen kannalta.

Hänen kertomansa perusteella on vain sattuma, että hänellä on Sveitsissä yhtiö yhdessä Nuorisosäätiön grynderikumppanin kanssa.