Nuorisosäätiö-vyyhti: Matti Vanhasen avustajan viranomaiselle toimittamia asiakirjoja epäillään väärennetyiksi

Keskustavaikuttajat hakivat asuntoyhtiölleen valtiontukea asiakirjoilla, joita allekirjoittajat eivät muista.

Aki Haaro
Teksti
Jarno Liski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen Kuvalehti kertoi 17. lokakuuta AT-Asunnot -yhtiöstä, jonka toimet ovat poliisin selvityksen kohteena laajassa Nuorisosäätiö-tutkinnassa.

Yrityksen toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2015 alkaen keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.

Yhtiö perustettiin vuonna 2013.

Hankkeessa olivat mukana Nuorisosäätiön entisten johtajien Aki Haaron (kesk) ja Perttu Nousiaisen (kesk) ohella myös Matti Vanhasen (kesk) nykyinen eduskunta-avustaja Jari Flinck sekä nykyinen kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk).

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan poliisi on ollut kiinnostunut myös yhtiön omistajayhdistysten pöytäkirjojen aitoudesta. Kuulusteluissa henkilöiltä on kysytty, ovatko he olleet paikalla kokouksissa, kuten pöytäkirjoissa lukee.

Yksi henkilö kertoo Suomen Kuvalehdelle olevansa hyvin varma, ettei ole ollut mukana kokouksessa, josta tehtyyn pöytäkirjaan hänet on merkitty läsnäolijaksi.

Jari Flinck on pöytäkirjojen perusteella muun muassa perustanut AT-Asunnot-yhtiön ja saanut tilinkäyttöoikeuksia. Hän on myös toimittanut nyt kyseenalaistetut asiakirjat Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aralle yhtiön valtiontukihakemuksen liitteenä.

Tiedossa ei ole, epäilläänkö henkilöitä rikoksista pöytäkirjamerkintöihin liittyen.

Poliisi selvittää talousrikostutkinnan sivuhaarana AT-Asuntojen ja sen omistavien yhdistysten rahoitusta sekä sitä, onko Nuorisosäätiötä käytetty hyväksi etujen hankkimisessa AT-Asunnoille.

Entinen pääministeri Matti Vanhanen on kertonut, että hänellä ei ole tekemistä AT-Asuntojen kanssa. Hän kertoo kuulleensa Flinckin roolista yhtiön taustalla vasta, kun Flinck tuli uudelleen hänen eduskunta-avustajakseen vuonna 2015.

Pönkä kertoo, ettei ole koskaan kuullutkaan yhdistyksestä.

AT-Asunnot Oy:n omistajina on kolme yhdistystä. Pöytäkirjojen mukaan nämä yhdistykset pitivät vuosikokoukset marraskuussa 2013.

Kokouksissa valitut hallitukset päättivät pöytäkirjojen mukaan valtuuttaa Jari Flinckin ostamaan pöytälaatikkoyhtiön, joka tulisi yhdistysten omistukseen.

Uuden yhtiön omistus jaettiin siten, että Nuorisotyön Tuki ry ja Sivistyksellinen Nuorisotyö ry saivat molemmat 30 prosentin siivun.

Suurin osuus eli 40 prosenttia AT-Asunnot Oy:stä tuli Nuorten Sivistystyö ry:n omistukseen.

Sen vastavalitun hallituksen jäseniä olivat Flinck, Eerikki Viljanen sekä rahoitusalalla työskentelevä Timo Valtonen.

Hallitus päätti avata yhdistykselle tilin, johon annettiin käyttöoikeuden Jari Flinckille. Tilinkäyttöoikeuden sai myös Flinckin vaimo, joka ei kuulunut yhdistyksen hallitukseen.

Koko päätöksentekoketju asettuu kyseenalaiseksi, kun pöytäkirjojen allekirjoittajilta kysytään vuosikokouksesta, jonka päätöksiin kaikki myöhemmät päätökset perustuivat.

Nuorten Sivistystyön kaikille jäsenille tarkoitettuun vuosikokoukseen osallistui pöytäkirjojen mukaan vain neljä jäsentä. Hetkeä myöhemmin viranomaiselle toimitetun tiedon mukaan yhdistyksellä oli kaikkiaan 34 jäsentä.

Pöytäkirjan mukaan paikalla olivat Flinck, Viljanen ja Valtonen, mutta myös Nuorisosäätiön silloinen hallituksen jäsen Pasi Pönkä.

Kuntaliiton lakimiehenä tuolloin työskennellyt Pönkä kertoo Suomen Kuvalehdelle, ettei ole koskaan kuullutkaan yhdistyksestä.

Hän ei myöskään muista tavanneensa pöytäkirjassa mainittuja muita vuosikokouksen osanottajia.

“Siis että mä olisin ollut näiden kolmen herran kanssa, joita mä en ole aikaisemmin tuntenut, enkä nähnyt?”

Pönkä yrittää tuloksetta selvittää asiaa. Hänellä ei ole enää tallessa vanhoja kalentereita. Kutsua vuosikokoukseen hän ei löydä eikä muista saaneensa. Myöskään yhdistyksen jäsenmaksua hän ei ole kertomansa mukaan milloinkaan maksanut tai edes liittynyt yhdistyksen jäseneksi.

Pöytäkirjan mukaan Pönkä on valittu kokouksen pöytäkirjantarkastajaksi ja myös hänen allekirjoituksensa on pöytäkirjassa.

“Kyllä se näyttää mun allekirjoituksesta, mutta sehän on voitu kopioida siihen”, Pönkä sanoo.

Pönkä arvelee, että allekirjoitus olisi voitu kopioida esimerkiksi Nuorisosäätiön asiakirjoista, joita hän on hallituksen jäsenenä allekirjoittanut.

Nuorisosäätiön entiset johtajat Perttu Nousiainen ja Aki Haaro olivat alusta asti keskeisesti mukana AT-Asunnot-hankkeessa. He eivät vastanneet Suomen Kuvalehden pyyntöön kommentoida asiaa.

 

Epäselvyyttä on myös pöytäkirjan muiden allekirjoitusten osalta.

Eerikki Viljanen ja Timo Valtonen sanovat, etteivät he muista kyseistä Nuorten Sivistystyön vuosikokousta Scandic Hotel Simonkentässä. Valtonen saa toimitukselta pöytäkirjat nähtäväksi, eikä enää sen jälkeen vastaa yhteydenottoihin.

Kansanedustaja Viljanen sanoo luottavansa siihen, että mikäli asiakirjoissa on hänen allekirjoituksensa, on kokous pidetty ja hän on ollut paikalla.

“Kyllä varmaan paikalla olen ollut, jos nimi paperissa on. En osaa nyt sanoa tarkemmin, mutta kyllä se varmaan paikkansa pitää”, sanoo Viljanen.

Hänet on Pöngän tavoin merkitty pöytäkirjantarkastajaksi.

Asiakirjojen mukaan Viljanen on heti vuosikokousta seuraavana päivänä osallistunut yhdistyksen vastavalitun hallituksen kokoukseen Herttoniemen Wanha Mylly -ravintolassa.

Viljanen on toistuvasti sanonut toimittajalle, ettei muista AT-Asuntojen taustayhdistyksiin liittyviä kokouksia.

Asiaa kysytään häneltä vielä kerran.

“Sen jälkeen, kun viimeksi juteltiin, niin mietin, että kyllä mä Simonkentässä olen näistä asioista ollut kokouksissa. Mutta se, onko se just tämä [Nuorten Sivistystyön vuosikokous], niin en sitä osaa sanoa.”

“Sanotaan näin, että se minkä mä muistan, että missä [tilaisuudessa] näitä asioita on ollut esillä, niin se ei nyt hirmu määrämuotoinen ollut. Porukkaa tuli ja meni ja niin edespäin. Mutta kuten sanoin, ei minulla ole ollut mitään perustetta olettaa, etteikö se näin olisi”, sanoo Viljanen.

Hän ei ylipäätään muista koko yhdistystä ja sitä, onko hän koskaan liittynyt sen jäseneksi tai maksanut sen jäsenmaksuja.

“En mä osaa nyt sanoa. Mä en muista näitä yhdistyksiä nyt niin tarkkaan.”

 

Vakavimmat kysymykset heräävät Matti Vanhasen avustajan Jari Flinckin kohdalla.

Hän on toimittanut yhdistysten kokouspöytäkirjat Aralle AT-Asuntojen yleishyödyllisyyshakemuksen liitteenä.

Flinck on itse allekirjoittanut niin hakemuksen kuin vuosikokouksen ja hallituksenkin pöytäkirjat. Molemmissa kokouksissa hän on pöytäkirjojen mukaan ollut puheenjohtajana. Pöytäkirjat on lähetetty viranomaiselle vain pari kuukautta kokousten jälkeen.

Pöytäkirjoilla Flinck on saanut myös valtuudet ostaa yhdistyksille pöytälaatikkoyhtiön, josta tuli AT-Asunnot Oy.

Samat pöytäkirjat oikeuttivat hänet avaamaan pankkitilejä.

Pöytäkirjojen mukaan Nuorten Sivistystyö ry:n pankkitili päätettiin avata Lammin Säästöpankin Nurmijärven konttoriin. Nurmijärvellä asuva Flinck on Lammin Säästöpankin pitkäaikainen hallituksen jäsen.

Jari Flinck ei suostu kommentoimaan Pöngän epäilystä siitä, että Nuorten Sivistystyö ry:n vuosikokouksen pöytäkirja olisi väärennös.

Onko sinulla mitään muistikuvaa tai keinoa tarkistaa, pitävätkö läsnäolijalistat paikkansa?

“Mistä mä tuollaista pystyn tarkistamaan? Ei minulla ole mitään kommentoitavaa tuohon”, sanoo Flinck.

Onko pöytäkirja aito?

“En mä pysty, kun en näe sitä pöytäkirjaa.”

Se on siis niitä, jotka olet Araan lähettänyt ja jonka sinäkin olet allekirjoittanut.

“Joo siis en mä lähde kommentoimaan tällaisia.”

LKS 20051118 HELSINKI - VANHANEN - PRESIDENTINVAALIKAMPANJA: Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjan käyttöön otettavista sadasta henkilöautosta luovutettiin ensimmäinen 30 kpl erä autoja kampanjatyöntekijöille perjantaina Helsingin Senaatintorilla. Autot ovat Ford Focus -merkkisiä ja ne on teipattu Matti Vanhasen Vihreä Tuuli -kampanjaväreihin. Oululaisen autoliike Viescar Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kimpimäki (vas) luovutti autot kampanjapäällikkö Jari Flinckille. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Jari Flinck (oik) otti vuonna 2005 vastaan Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjan työntekijöiden käyttöön tulevia henkilöautoja. © Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Flinck kertoi aiemmin, että hän perusti AT-Asunnot-yhtiön yhdistysten toimeksiannosta eikä hänellä ollut aikeita osallistua yhtiön toimintaan.

Yhdistysrekisterin perusteella Flinck ja Viljanen jättivät Nuorten Sivistystyö ry:n kesällä 2015. AT-Asunnot Oy:n hallituksesta Flinck jäi kaupparekisteritietojen mukaan pois syksyllä 2014.

AT-Asuntojen Ara-hakemus on jäänyt käsittelemättä, koska yhtiö ei Aran mukaan toimittanut pyydettyjä lisätietoja.

Vanhasen moninkertaisesta vaalipäälliköstä Jari Flinckistä tuli eduskunta-avustaja keväällä 2015, kun Vanhanen palasi muutaman vuoden tauon jälkeen politiikkaan.

Vanhanen toimi Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuoteen 2003 asti. Myös Flinck on 2000-luvulla toiminut joidenkin Nuorisosäätiön yhtiöiden hallituksissa.