Nokian vesikriisin pelot kartoitetaan

Kotimaa 24.1.2008 06:17

Saastuneen veden aiheuttamia uhkakuvia voidaan hyödyntää kriisiviestinnässä.sotilaat jakavat vettä nokialla

Teksti Petri Pöntinen

Kansanterveyslaitos tekee laajan terveysselvityksen Nokian vesikriisistä. Kysymyslomake on hiljattain lähetetty 2 000 nokialaiselle ja vertailuryhmälle, tuhannelle kangasalalaiselle.

Osana selvitystä kartoitetaan pitkittyneen vesikriisin aiheuttamia voimakkaita tunteita ja pelkoja. Samaa kysymyssarjaa on käytetty muun muassa tsunamin ja Jokelan tragedioiden yhteydessä.

”Voimme verrata, millaisia uhkakuvia ja ahdistuksia saastunut vesi aiheuttaa verrattuna muihin äkillisiin kriiseihin”, kertoo tutkimusprofessori Petri Ruutu Kansanterveyslaitokselta.

Kysymyksin selvitetään muun muassa, miten usein vesikriisi on mielessä ja miten se on vaikuttanut uneen. Ruudun mielestä Nokian tapaus on mielenkiintoinen sen laajuuden ja pitkän keston takia.

”Meillä on vähän tietoa, miten ihmiset käyttäytyvät ja suhtautuvat ison vesiepidemian yhteydessä”, Ruutu sanoo.

”Tuloksia voidaan hyödyntää siinä, mitä ja miten vesikriisien yhteydessä pitäisi viestiä.”

Kyselyssä ei tiedustella, miten nopeasti nokialaisten luottamus veteen palautuu.

”On liian aikaista kysyä sitä, sillä putkistojen putsaus on ollut vielä käynnissä. Vasta kun on palattu normaalitilaan, voidaan mitata ihmisten luottamusta veteen”, Ruutu kertoo.

Ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö epäilee, että Nokian veden maine on kokenut rajun kolauksen.

”Valitettavasti iso joukko nokialaisia ei juo heti vettä, vaikka siihen annetaan lupa. Saastunut vesi on aiheuttanut psyykkisen inhoreaktion”, hän uskoo.

Citymarketin pihalta säiliövettä hakeva Jaana Koskenkorva vahvistaa virkamiehen epäilyn.

”Kestää juhannukseen, ennen kuin luottamus veteen palautuu. Itse en juo edes Tampereelta tuotua säiliövettä, käytän sitä ruoanlaittoon ja peseytymiseen.”

Nokian putkistojen tehoklooraus päättyi tiistaina, tulokset selviävät viikossa. Samaan aikaan Nokian Panimo on aloittanut oluenvalmistuksen kahden kuukauden tauon jälkeen. Nokialyritysten tappiot ovat miljoonia euroja. Suuri huoli on siitä, aiheuttiko vesikriisi pysyvän imagotappion kaupungille ja yrityksille.

Kuva: Keuruun pioneerirykmentin sotilaskuljettajat Pekka Tolonen ja Tuomo Vesterinen jakavat Tampereen vettä säiliöstä nokialaisille.

Lue Nokian Panimon tarina vesikriisin eri vaiheissa SK 4/2008.