Naši-järjestö: Viron järjestämä seminaari on Venäjän vastainen

Kotimaa 23.3.2009 06:15

Venäläinen nuorisojärjestö Naši osoittaa mieltään Helsingissä tänään maanantaina Viron Suomen-suurlähetystön järjestämää seminaaria vastaan. Järjestön mielestä seminaari, jossa käsitellään Neuvostoliiton rikoksia Viroa kohtaan, on Venäjän vastainen.

Putin-nuoriksikin kutsuttu Naši-järjestö on vain harvoin osoittanut mieltään Venäjän rajojen ulkopuolella. Sen venäläisiä aktiiveja ei välttämättä nähdä nytkään, sillä osalla heistä on maahantulokielto Schengen-alueelle.

Paikalle on saapumassa sen sijaan Naši-nuoria, joilla on Viron kansalaisuus. Järjestön komissaarin Mark Sirykin YouTube-videopalveluun postittaman viestin mukaan heidät on kutsunut Suomeen dosentti Johan Bäckman.

Našin lisäksi mielenosoitukseen osallistuvat Suomen antifasistinen komitea, Viron antifasistinen komitea ja virolainen Yövartio-järjestö.

Suomen antifasistista komiteaa (Safka) edustavan Bäckmanin mukaan Helsingin mielenosoitus on rauhallinen ja pienimuotoinen. Našin kannattajat ovat kertoneet aikovansa osoittaa mieltään myös Tallinnassa ja Viron Moskovan-suurlähetystön luona.

Huhut lakkauttamisesta ennenaikaisia

Naši perustettiin huhtikuussa 2005. Sen takapiruna katsotaan olleen Vladimir Putinin presidenttikauden pääideologi Vladislav Surkov. Ainakin aluksi se sai myös runsaskätistä rahoitusta Kremliltä.

Noin vuosi sitten järjestön organisaatiota ajettiin alas ja sen aluekonttoreita lakkautettiin, kertoo tutkija Jussi Lassila Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista. Hänen mukaansa järjestö joutui myös muuttamaan rahoituspohjaansa. Syyksi epäillään sitä, että Naši meni protesteissaan liian pitkälle Viron Pronssisoturi-kiistan aikana.

Lassilan mukaan huhut Našin lakkauttamisesta eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan järjestö toimii edelleen aktiivisesti. Viimeksi se on ollut laajemmassa julkisuudessa viimekesäisen Venäjän ja Georgian välisen sodan aikana.

Lassilan mukaan Naši on viime aikoina keskittynyt lähinnä ajamaan nuorison ryhtiliikettä Venäjän sisäisesti. Hänen mukaansa Kremlin tukemille kansalaisjärjestöille on tyypillistä nimen muuttaminen, vaikka vanha organisaatio säilyisikin.

Našiakin pidetään aiemman Yhdessä kulkijat -järjestön seuraajana.

Teksti SK:n toimitus ja Jussi Lankinen / STT