Nämä ovat Airiston Helmi -operaation kysymysmerkkejä – Paine maakauppojen valvontaan kasvaa vaalien alla

Uutisanalyysi: Turvallisuusviranomaisia ei välttämättä haittaa, että ilmoille jää epämääräinen käsitys siitä, mitä Suomi Venäjän puuhista tietää, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski.
Kotimaa 24.9.2018 15:51

Airiston Helmen huvila Villa Ybbersnäsin pihapiiri ja venelaituri Paraisilla 23. syyskuuta 2018. © Veijo Lindgren / Lehtikuva

Saarijärveläinen poliisi Asko Hackzell oli eläkkeellä ollessaankin aktiivinen epäkohtien penkoja, joka tuli tutuksi monille toimittajille.

Kiinnostuksen kohde yli muiden Hackzellilla oli venäläisten maakaupat.

”Kukaan ei katso tätä kokonaisuutta tässä maassa. Ei osata sanoa, mitä maita on myyty ja mistä on myyty. Päättäjien pitäisi oikeasti herätä ottamaan selvää siitä, mikä merkitys maan myymisellä on meidän maallemme nyt, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua”, Hackzell sanoi miltei kymmenen vuotta sitten MTV:n 45 minuuttia -ohjelmalle.

Tuolloin Saarijärvellä ihmeteltiin venäläisten omistamaa outoa teräsvarastoa Saarijärven Kolkanlahdessa.

Se oli vain yksi monista kohteista, joita Hackzell ja muut aktivistit ovat nostaneet esiin vuosien varrella. Tätä huolta on välitetty vuosien ajan eri tahoille, valtionjohtoa myöten.

Hackzellin osalta uurastus jäi kesken, kun hän menehtyi viime vuonna äkilliseen sairauskohtaukseen.

 

Viikonloppuna tehty ratsia Turun saaristossa nosti maakaupat taas otsikoihin.

Poliisi iski Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kanssa Airiston Helmi -nimisen yrityksen kohteisiin saaristossa. Airiston Helmen tiedetään olleen Puolustusvoimien seurannassa jo aiemmin.

Viikonlopun operaatiossa oli mukana sata ihmistä keskusrikospoliisista, Lounais-Suomen poliisista ja merivartiostosta. Veneitä, lentokoneita ja helikoptereita. Puolustusvoimien rooliin kuului muun muassa huolehtia väen muonituksesta, kertoo keskusrikospoliisi.

Virallisesti kyse on vain talousrikostutkinnasta, jossa selvittelyn kohteena ovat muun muassa törkeät veropetokset. Yrityksen epäillään pesseen rahaa miljoonien eurojen arvosta.

Kaikki eivät tätä selitystä usko. Eduskunnasta Paavo Väyrysen tieltä väistynyt keskustan entinen kansanedustaja Mikko Kärnä julkaisi sunnuntaina tiedotteen, jossa hän kertoi tietävänsä, että todellisuudessa saaristossa on rakennettu venäläisten sotasatamaa. Siellä olisi määrä huoltaa sukellusveneitä.

Operaation taustalla on Kärnän mukaan havainto sotilaskäyttöön tarkoitetusta tutkasta. Tämä tutkakalusto olisi nyt käyty noutamassa talteen.

Kärnä vetoaa kahteen lähteeseensä Puolustusvoimissa ja kehottaa toimittajia penkomaan asiaa. 

 

Kärnää kritisoivat tahot nostavat esille myös toisen selityksen: lähestyvät eduskuntavaalit.

Puolustusministeri Jussi Niinistön avustaja Petteri Leino ryhtyi nokkapokkaan Kärnän kanssa Twitterissä.

Sotilastaustainen Leino varoitti, että turvallisuussalaisuuden vuotaminen koskee myös Kärnää.

Tästä Kärnä päätteli, että Leino samalla vahvisti hänen tietonsa. Tosiaan: voiko turvallisuussalaisuutta vuotaa kertomalla julkisesti paikkansa pitämättömiä tietoja?

”Vielä selvästi ja suomeksi, vastoin @KarnaMikko väitteitä, en todellakaan vahvista hänen tiedotteita”, Leino vielä twiittasi perään.

Leinon esimies, puolustusministeri Jussi Niinistö vaikeni koko viikonlopun ajan Airiston Helmestä suorastaan huomiota herättävästi. Tiedossa kuitenkin on, että hän on edistänyt maakauppojen tiukempaa valvontaa.

Tänään maanantaina puolustusministeriö lähetti tiedotteen.

Puolustusministeri Niinistö muistutti, että puolustusministeriössä on tällä hetkellä valmistelussa hallituksen esitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa. Lakiesitys on tulossa eduskuntaan marraskuun loppupuolella.

 

Keskusrikospoliisissa mediayhteyksiä viikonlopun aikana hoitanut Markku Ranta-aho ei anna tuumaakaan periksi: kyse on vain talousrikostutkinnasta.

Hän jättää kuitenkin portin auki. Kenties jatkossa käy ilmi jotain, jonka perusteella voi syntyä muitakin selviteltäviä asioita kuin nyt mainitut talousrikosepäilyt.

Materiaalia kuulemma riittää.

Poliisi aloittaa nyt mittavan työn, jossa käydään läpi asiakirjoja, muistitikkuja ja muuta materiaalia, jota operaatiossa takavarikoitiin. Kaksi henkilöä on pidätetty. Heistä ainakin toinen on uutistoimisto RIA Novostin mukaan venäläinen.

 

Operaatiossa useat asiat herättävät kysymyksiä. 

Mittakaava

On ilmiselvää, että tämä ei ole mikään tavanomainen talousrikostutkinta. Siis sellainen, jossa poliisi ottaa kiinni yrityksen vastuuhenkilöt, tutkii yrityksen pääkonttorin ja takavarikoi tietokoneet ja kännykät.

Virallinen selitys järeälle operaatiolle on kohteen vaikeakulkuisuus. Airiston Helmen tilukset koostuvat erillisistä saarista, ja jokaisen kohteen haltuunottoon on tarvittu useita henkilöitä.

Poliisi valittelee talousrikostutkinnan niukkoja resursseja ja kasvavia juttupinoja.

Viikonlopun operaatio maksoi paljon. Intressi tutkintaan on ilmiselvästi suuri.

Miksi viranomainen iskee lomamökkeihin, jos tarkoituksena on saada haltuun yrityksen rahankäyttöön liittyvää materiaalia ja henkilöitä?

Ehkä keskusrikospoliisi haluaa vain tehdä huolellista työtä ja varmistaa, että mikään kivi ei jää kääntämättä. Silloin pitää ottaa huomioon sekin, että lomamökin saunan sivupöydällä voi lojua olennaista tietoa sisältävä kannettava tietokone.

Toisaalta mittakaava ja viranomaisten iskuvoima viittaavat siihen, että vastarintaan oli varauduttu. Varautumista voi tarvita tietysti muuhunkin kuin Venäjän valtiollista toimijaa vastaan. Talousrikoksiin kytkeytyy usein muuta rikollista toimintaa.

Poliisin kertoman mukaan vastarintaa ei saaristossa ilmennyt ja operaatio eteni suunnitellusti. Aseitakin operaatiossa löytyi, mutta poliisin mukaan ne ”vaikuttavat olevan keräilyesineitä”.

 

Maan johdon informointi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla, että häntä oli pidetty ajan tasalla operaatiosta. Sipilän käsityksen mukaan myös presidentti oli tietoinen asiasta.

Mistä lähtien tasavallan presidentille on kerrottu poliisin talousrikostutkijoiden operatiivisesta toiminnasta?

Käytäntö on kaikkea muuta kuin tavanomainen. Näin toimittaisiin taatusti tilanteessa, jossa viranomaiset lähtisivät mahdollisesti Venäjän valtion sotilaalliseen toimintaan kytkeytyvään kohteeseen.

Vaihtoehtoinen selitys on se, että spekulaatio Venäjän valtiollisesta operoinnista nousisi julkisuudessa joka tapauksessa esille, kun kyse on kohutusta Airiston Helmestä. Tällöin myös valtion johdon olisi joka tapauksessa hyvä olla asiasta kartalla.

 

Kärnän tutka

Mikko Kärnän mukaan operaation taustalla olisi siis todellisuudessa havainto sotilaskäyttöön tarkoitetusta tutkasta. Havainto olisi tehty jo kauan sitten. 

Jos aktiivinen tutka tai radiolaite olisi saaristossa käytössä, viranomaiset havaitsisivat sen välittömästi. Havaitsemiseen ei tarvittaisi käyntiä saaressa. Toisaalta on spekuloitu sillä, että ehkä laitteisto olisi vain tuotu paikalle tulevaa käyttöä varten.

Toisaalta rakennuksessa saattaisi olla muuta teknologiaa kuten passiivisia sensoreita, jota ei voi havaita kuin käymällä paikan päällä. Alue on joka tapauksessa kiinnostava, sillä saaristossa pidetään Suomen sotaharjoituksia.

 

Airiston Helmen liiketoiminta

Airiston Helmi ei vaikuta miltään leppoisalta saariston lomakohteelta. Mediassa on kerrottu maastopukuihin pukeutuneista nukkehahmoista ja aggressiivisesta suhtautumisesta naapureihin.

Hiljaista on ollut bisneksenkin osalta. Yrityksen liiketoiminta on tehnyt jatkuvia, satojentuhansien eurojen tappioita.

Näyttää siltä, että maiden ja kiinteistöjen haaliminen sekä niiden rakentaminen on ollut keskeisempää kuin varsinainen turistien palveleminen.

Kovimpien epäilyjen mukaan tämänkaltainen toiminta voisi tähdätä infrastrukuurin rakentamiseen tulevaisuuden operaatioiden varalle. Vaikka kohteita ei tällä hetkellä käytettäisi muuhun kuin satunnaisten vieraiden majoittamiseen, joskus tilanteen tullen verkosto voitaisiin aktivoida.  

Heikkotasoisen liiketoiminnan pyörittäminen ei ole muutenkaan vierasta esimerkiksi rahanpesijöille. Jos tarkoituksena on saada muutettua rikollisesti hankittua rahaa lailliseksi omaisuudeksi, on harvoin tarve tehdä voittoja.

 

Poliisin mukaan jutun tutkinta on käynnistynyt helmikuussa verottajan aloitteesta. Tällä hetkellä kyse on vasta rikosepäilyistä.

On kuitenkin selvää, että Airiston Helmeen liittyy turvallisuuspoliittinen intressi.

Vaikka pohjalla olisi puhtaasti talousrikostutkinta, juridisesti perusteltu ratsia on hyvä mahdollisuus päästä katsomaan kohteisiin paikan päällä.

On myös hyvä muistaa, että valtioiden välisessä viestinnässä epämääräisyys ja hämmentäminen ovat nyt pinnalla.

Suomalaisviranomaisia ei välttämättä haittaa, että ilmoille jää hieman epämääräinen käsitys siitä, mitä turvallisuusviranomaiset oikeastaan venäläisten toimista tietävät.

Airiston Helmen melko avoimen ja näennäisen matkailukohdepuuhastelun taustalla saattaa olla samankaltaista ajattelua: pidetään naapuria varpaillaan.

Kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi maakauppoihin liittyvistä epäselvyyksistä keväällä 2010, puolustusministeriön, sisäministeriön ja oikeusministeriön viestintäjohtajat yrittivät rauhoitella keskustelua.

He kirjoittivat mielipidekirjoituksen, jonka mukaan maakauppojen valvonta oli kunnossa.

Se ei ollut totta. Riippumatta siitä mitä kaikkea Airiston Helmestä paljastuu, yksi asia on varma: paine maakauppojen suitsimiseen kasvaa entisestään. Sama paine suuntautunee tiedustelulakien edistämiseen.

Tästä keskustellaan varmasti eduskuntavaalien alla.