Näitä viinejä Suomessa juotiin jo sata vuotta sitten

Ennen kieltolakia yksityisten alkoholiliikkeiden valikoima oli yllättävän laaja.
Kotimaa 28.3.2016 18:30
Pirkko Koivu

”Toimitetaan perille heti tilauksen saatuamme. Suuremmissa ostoissa rahalla annetaan hinnanalennusta”, lupaa helsinkiläinen viinikauppa Wickel vuonna 1903. Painetussa hinnastossa on valokuvia siististi järjestetystä myymälästä.

Kun 1900-luku alkoi ei ollut kieltolakia. Kaupunkien yksityiset alkoholimyymälät kuten Wickel sekä Viipurin Väkijuomain Myynti Osakeyhtiö pitivät varsin laajaa tuotevalikoimaa samppanjoineen ja viineineen. Väkevien juomien valikoimiin kuuluivat liköörit, konjakit, punssit ja rommit, Wickeliltä punssia sai myös litroittain. Väkevöityjä viinejä kuten madeiraa, portviiniä ja sherryä oli valikoimissa suhteellisen paljon.

Samppanjat olivat hinnastojen kallein tuoteryhmä ja merkit nykyisinkin tuttuja Roedereria, Veuve Clicquotia sekä Moët & Chandonia. Vuonna 1913 kukin näistä maksoi 14 markkaa pullolta. Valkoviinejä oli eniten Reinin alueelta Saksasta – Viipurin myymälässä oli noin 50 nimikettä, kun Alkon valikoimissa niitä on nykyään 15.