”Naispiispa saattoi olla sietämätön niitti” – Ortodoksien riidan syy ja taustat

Arkkipiispa Leon reaktio on ollut hämmästyttävän voimakas, sanoo tutkija.
Kotimaa 5.3.2015 11:00

Arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa. Arkistokuva. © Jarno Mela / Lehtikuva

Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, arkkipiispa Leo tuomitsi luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan vierailun Uspenskin katedraalissa toimitetussa tilaisuudessa 1. maaliskuuta. Metropoliitta Ambrosiuksen paikalle kutsuma Askola oli seurannut katedraalin alttarissa papiksi vihkimistä.

Arkkipiispa Leo kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja Uspenskin katedraalissa toimitetun liturgian vuoksi. Ortodoksisen käytännön mukaan alttariin eli alttarihuoneeseen meneminen on sallittua vain niille, joilla on jumalanpalvelukseen liittyvä seremoniallinen tehtävä.

”Tässä on koettu, että on toimittu kirkon käytäntöä ja traditiota vastaan. Liturgisia käytäntöjä on rikottu”, Kirkon tutkimuskeskuksen asiantuntija Jussi Sohlberg sanoo.

Naispiispan läsnäolo ehkä närkästytti konservatiivisia ortodokseja.

”Se saattoi olla sietämätön niitti. Jos paikalla olisi ollut kuka tahansa muu luterilaisen kirkon piispa, eli miespiispa, niin reaktion äänenpainot ja mittakaava olisivat todennäköisesti olleet toisenlaiset”, Sohlberg arvelee.

Ortodoksinen kirkko ei vihi naisia papeiksi. Vaikka arkkipiispa Leon mielestä ajatus naispapeista on mahdoton, kirkon sisällä on ollut jonkin verran keskustelua.

”Kysymys naispappeudesta on Ambrosiuksen mielestä asia, josta voi olla keskustelua”, Sohlberg sanoo.

”Ortodoksisessa kirkossa on jonkin verran ollut jopa keskustelua siitä, eli asiasta ei ole vaiettu. Melko marginaalinen aihe se silti on ollut, eikä se ole näkynyt esimerkiksi mediassa.”

 

Kotimaa24:n mukaan arkkipiispa Leo on sanonut, että piispa Askolan vierailun yhteydessä on ”rikottu koko ortodoksisen maailman käytäntöä ja järjestystä”.

Sohlbergin mielestä arkkipiispan reaktio on ollut hämmästyttävän voimakas.

”Suuren yleisön näkökulmasta on hyvin vaikea päästä sisälle tähän ajattelutapaan ja voimakkaaseen reagointiin. Ja tämä pätee myös varmaan osaan ortodoksisen kirkon jäsenistä.”

Arkkipiispa on pyytänyt Ambrosiukselta selvitystä sunnuntain tapahtumista.

 

Jussi Sohlbergin mukaan ortodoksisessa kirkossa on konservatiivinen siipi, joka on jäsenmäärään suhteutettuna melko pieni, mutta sitäkin äänekkäämpi joukko.

”Samanlainen ilmiö nousi esiin tasa-arvoiseen avioliittolakiin liittyvän keskustelun yhteydessä. Traditionaalinen joukko halusi linnoittautua muuttumattomaan perinteeseen”, Sohlberg sanoo.

”Asia on ikään kuin ehdottoman luovuttamaton, ja silloin mittasuhteet tällaisesta tapahtumasta paisuvat ylisuuriksi.”

Sohlberg on havainnut, että arkkipiispa Leon ja metropoliitta Ambrosiuksen välillä on aiemminkin ollut jännitteitä ja näkökulmaeroja.

”Ehkä tässä on jopa henkilökemiaan liittyviä asioita”, Sohlberg pohtii.

”Ambrosius on tunnettu avarista mielipiteistä, ja hän on voimakkaasti ulospäin suuntautunut. Leo on puolestaan traditionaalisempi, samoin kuin aiemmat ortodoksisen kirkon arkkipiispat.”