500 vuotta viinan kotipolttoa

Perinteisestä pontikkapannusta on kehitetty myös moderni versio, jolla valmistuu puhtaampaa viinaa.

Suomessa keitetään edelleen pontikkaa. Jutun nykyajan viinanpolttajista löydät täältä.

Viinaa tiputettiin maaseudun pappiloissa ja kartanoissa jo 1550-luvulla. Pontikan valmistus kiellettiin vuonna 1866. Sen jälkeen laillinen tislaus muuttui salapoltoksi.

 

Vanha viinapannu

Tislaus tapahtui avotulella, yleensä metsäkeittona. Ennen tiputusta oli valmistettu käyttämällä mäski, noin 15-prosenttinen alkoholiliemi. Aine tislattiin kahteen
kolmeen kertaan.

1. Tuli kuumensi mäskin. Etanoli höyrystyi pannun hatussa.
2. Tynnyrin kylmä vesi tiivisti alkoholihöyryn takaisin nesteeksi.
3. Viina tippui kerättäväksi talteen.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö