Näin oikeuskansleri perehdytti pääministerin esteellisyyssäädoksiin – Katso diat!

Ohjeet löytyvät myös internetistä, jos Juha Sipilä on unohtanut, millaisissa tapauksissa jäävätä itsensä.
Kotimaa 13.1.2017 15:18

’Olen toiminut niin oikein kuin olen osannut”, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi alkuviikosta avatessaan ymmärrystään ministerien esteellisyyssäädöksistä.

Tiistaina 10. tammikuuta oli selvinnyt, että Sipilän johtamalla vienninedistämismatkalla Intiaan oli mukana biojalostusyritys Chempolis, josta pääministerin lapset omistivat pienen siivun.

Samalla selvisi, että valtionyhtiö Fortum oli juuri sijoittanut samaan yritykseen yli kuusi miljoonaa euroa.

Sotku on jatkumoa marras–joulukuun Terrafame-kohulle, jossa valtion kaivosyhtiö oli tehnyt sopimuksen konepajayhtiön Katera Steelin kanssa. Sen omistavat pääministerin eno ja serkut. Sipilän lapset luopuivat Katera Steelin omistuksista samana päivänä, kun Chempolis-ruljanssi alkoi.

 

Jo Terrafamen aikaan mediassa tulkittiin, että Sipilän esteellisyysongelmat johtuvat siitä, että hän on bisnesmies. Hän ei yksinkertaisesti osaa toimia politiikassa.

Se tietysti tekisi Sipilän ”toimin niin oikein kuin osasin” -selityksen hyväksyttäväksi: eihän hän osaa toimia oikein, hän on yrittäjä.

Hallitusleiristä taas on annettu ymmärtää, että pääministerin yrityskytkökset eivät ole vakavia alkuunkaan, vaan kyse on median harjoittamasta vainosta.

Sipilän 33-vuotias Mikko-poika kertoi puoluelehti Suomenmaalle, että toimittajat ovat yrittäneet tavoitella häntä ”puheluilla, tekstiviesteillä ja sähköposteilla”. Hän pitää käsittämättömänä, että joutuu käyttämään aikaansa vastaamiseen.

Keskustan ryhmyri Antti Kaikkonen toisteli torstaina 12. tammikuuta A-studiossa, että otsikot ovat suurempia kuin tapahtumat.

Politiikkaa koskevaa esteellisyyslainsäädäntöä tai -käytänteitä ei kuitenkaan tarvitsisi opetella kokeilemalla itse mikä menee läpi ja mikä ei.

Oikeuskansleri kertoo kulloisellekin hallitukselle jo perehdytystilaisuudessa, miten toimia.

Jaakko Jonkka ei muista, kuinka orjallisesti seurasi Powerpoint-esitystään kun puhui aiheesta keväällä 2015, mutta ei se kummallista seuraamista vaadikaan. Dioja on kaksi – tai kolme, jos kansi lasketaan mukaan:

Saat diakoosteen suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Saat diakoosteen suuremmaksi klikkaamalla kuvaa.

Ensimmäisessä varsinaisessa diassa kerrotaan, mitä oikeuskansleri tekee. Tehtävänä on valvoa, että hallitus ja presidentti noudattavat lakia. Kansleri myös neuvoo valvottavia pyydettäessä, diassa lukee. Eli: jos on epäselvyyksiä, kysy.

Toisessa diassa selvennetään, että ministerin itsensä on arvioitava ja ilmoitettava esteellisyydestään. Luetellaan perusteita: osallisuus- ja intressijääviys, yhteisöjääviys, sukulaisuuteen perustuva jääviys, jääviys yleislausekkeen perusteella.

 

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen ehti jo valittaa Helsingin Sanomissa, että vaikka nämä jääviyspykälät ovat periaatteessa selkeät, ongelma on, että niitä joutuu myös tulkitsemaan.

Kurvinen sanoi Sipilän puolustukseksi, että ”hallintolaissa on litania esteellisyysperusteista, jotka koskevat yhtä lailla kunnanjohtajaa tai pääministeriä”.

Niin onkin, mutta ministereitä koskevat kohdat on eritelty varsin selkeästi ministerin käsikirjassa, jollainen jaetaan uudelle hallitukselle samaisessa perehdytystilaisuudessa ja löytyy myös internetistä, jos sattuu hukkumaan.

Ministerin käsikirja löytyy pdf-tallenteena valtioneuvoston kanslian nettisivuilta.

Ministerin käsikirja löytyy pdf-tallenteena valtioneuvoston kanslian nettisivuilta täältä.

”Hallintolain mukaisissa tilanteissa, joissa virkamies on esteellinen, myös ministeri olisi esteellinen, jos…kirjasessa tarkennetaan ja listataan seitsemän kohtaa. Kaikissa niissä mainitaan, että myös läheisten sidonnaisuudet pitää ottaa huomioon.

Käsikirjassa annetaan jokaisesta oikeuskanslerin dioissa luetellusta hankalankuuloisesta esteellisyysperusteesta ­– osallisuus- ja intressijääviydestä, yhteisöjääviydestä, sukulaisuuteen perustuvasta jääviydestä, jääviydestä yleislausekkeen perusteella – lukuisia esimerkkejä.

Ehkä hämmennystä on aiheuttanut, että suoraan Sipilän tapausta vastaavaa tilannetta esimerkeissä ei ole.

Yleislausekkeesta sen sijaan kirjoitetaan näin: ”Esteellisyysarvioinnissa merkitystä on annettu muun muassa sille, minkälaisena voidaan pitää ulkopuolisen arvioijan käsitystä käsittelyn puolueettomuudesta ja riippumattomuudesta.”

Ja: ”Esteellisyyden aiheuttavan syyn on kuitenkin oltava ulkopuolisen havaittavissa.”

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii Sipilän esteellisyyttä Terrafame-asiassa. Chempolis-kuviosta on jätetty lukuisia kanteluita.

 

Juttu julkaistu 13.1. klo 15.18, juttua muokattu klo 15.40: Pääministeri Juha Sipilän esteellisyyttä Terrafame-asiassa tutkii eduskunnan oikeusasiamies, ei oikeuskansleri.