Näin kannabiksen kasvattajat puijaavat poliisia

hamppu
Teksti
Petri Pöntinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Hamppu
Tehokas valaistus nopeuttaa hampun kasvua sisätiloissa. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Varovaisella hampunviljelijällä on vain pieni riski jäädä kiinni, uskoo kotikasvatusilmiöön perehtynyt huumetutkija.

Suomeen on syntynyt kymmenessä vuodessa Pohjoismaiden virein kannabiksen kotikasvattajien joukko. Yhteiskuntapolitiikka -lehdessä keväällä julkaistun Kukkaa pukkaa -tutkimuksen mukaan arviolta 50 000 on itse valmistanut marihuanaa, hampun kukinnoista kuivattua huumetta.

“Viljely on suhteellisen riskitöntä, jos on järkevä ja varovainen”, sanoo tutkimukseen osallistunut huumetutkija Jussi Perälä.

Hiljattain huumemarkkinoista väitellyt Perälä on tavannut kymmeniä huumehampun kasvattajia. He hyödyntävät internetiä tietolähteenä ja kauppapaikkana. Siemeniä ja välineitä tilataan verkkokaupoista ympäri maailmaa. Rajariskiä yritetään kiertää monin tavoin.

“Ostaja voi tilata tavaran muuhun kuin kotiosoitteeseen ja käyttää kaverin nimeä.”

Kotikasvatuksen yleistettyä siemeniä myydään, vaihdetaan ja lahjoitetaan kasvattajien kesken. Yhä useampi ottaa emokasvista pistokkaita, jolloin siemeniä ei tarvita lainkaan.

Hampun pistävä haju paljastaa usein kotiviljelyn. Tutkija Perälä kertoo, että kasvattajat hyödyntävät niin jalostusta kuin teknologiaa. Nykyään on olemassa lajikkeita, jotka eivät juuri tuoksu. Ionisaattorein, aktiivihiilin ja puhaltimin poistetaan kukkimisajan hajut.

“Led-lamput eivät synnytä lämpöä eivätkä näy taloyhtiön sähkölaskussa”, Perälä kuvaa uusinta välineistöä.

Tutkijan mukaan kotikasvattaja toimii harvoin yksin, ympärillä on luotettujen verkosto. Myös Suomeen on syntynyt eräänlaisia hamppuosuuskuntia, joissa minimoidaan kiinnijäämisriskiä.

“Yksi kasvattaa kannabiksen, muut osallistuvat kustannuksiin. Saalis jaetaan panosten mukaan.”

Poliisin haavia puijataan vuokraamalla varastoja tai mökkejä syrjäisiltä seuduilta tai istuttamalla kasveja ulos luontoon. Huumehampun jalostajat ovat kehittäneet lajeja, jotka kukkivat myös
pohjoisen yöttömässä kesässä. Tutkija Perälä tietää, että kannabista kasvatetaan Helsingin rajojen sisäpuolella.

“Taimia on istutettu Keskuspuistoon metsäisille alueille.”

Virkavalta on tehostanut valvontaa, viime vuonna takavarikoitiin 15 500 kannabiskasvia.

Kiinnijääneet ovat usein kärähtäneet “omaa tyhmyyttään”, tutkija Perälä sanoo.

“On pidetty rajuja kotibileitä, jääty kiinni jostain muusta rikoksesta tai riehuttu kaupungilla, minkä takia poliisi on tehnyt kotietsinnän ja löytänyt kasvatuksen.”

Hampusta saa huumetta, lääkettä ja ravintoa, mutta missä kulkee laittomuuden raja? Lue laaja selvitys hamppuilmiöstä tämän viikon Suomen Kuvalehdestä. Etsi lähin myyntipiste täältä.