Mysteeri Raumalla – tunnistamattomia ruumiita kirkon lattian alla

Kesämatkalla: Kanttori joutui tekemään itselleen salakäytävän ihmispaljouden vuoksi.
Kotimaa 9.8.2015 15:30
Rauman Pyhän Ristin kirkon Kristuksen kirkastus Tabor-vuorella -aiheinen lasimaalaus on valmistettu Berliinissä. Sen lahjoitti kirkolle kunnallisneuvos J.W. Söderlund vuonna 1891.
Rauman Pyhän Ristin kirkon Kristuksen kirkastus Tabor-vuorella -aiheinen lasimaalaus on valmistettu Berliinissä. Sen lahjoitti kirkolle kunnallisneuvos J.W. Söderlund vuonna 1891. © Marjo Tynkkynen

KESÄMATKALLA – Rauman Pyhän Ristin kirkko on nähtävyys, joka kätkee mysteerejä. Mysteereistä liikkuu tarinoita ja anekdootteja, jotka ovat kiehtoneet kirkossakävijöitä läpi sen historian.

Kirkkoherra Seppo Sattilainen kertoo, että Kanttori Nils Strömbäck teki 1700-luvulla salakäytävän kirkon uruille päästäkseen sinne paremmin väentungoksesta, jota tuohon aikaan oli paljon.

Salakäytävän väitetään yhä olevan olemassa, mutta sitä on kirkkoherran mukaan vaikea löytää.

Toinen mysteeri on kirkon alle haudatut vainajat. Keitä siellä on? Tämä on kysymys, johon ei ole saatu vastausta vielä tänäkään päivänä.

”Kolmas mysteeri on tietysti se, että missä on se pieni pala pyhää ristiä, jonka mukaan kirkko on nimensä saanut. Nimihän edellyttää pyhäinjäännöstä, edes pientä palasta”, kirkkoherra Sattilainen tuumaa.