Lapset pääsevät helpommalla

Perhetartunnoissa ensimmäinen sairastunut on yleensä ollut aikuinen. Erikoislääkäri ihmettelee ministerin puheita toisen asteen sulkemisesta.

Kotimaa 13.01.2021 15:30
Essi Lehto
Britanniasta saatujen arvioiden mukaan uusi muuntovirus näyttää tarttuvan samalla tavalla kaikenikäisiin.
Britanniasta saatujen arvioiden mukaan uusi muuntovirus näyttää tarttuvan samalla tavalla kaikenikäisiin. © HEIKKI SAUKKOMAA/LK

Suomeenkin levinnyt koronaviruksen aiempaa tartuttavampi muunnos on herättänyt keskustelua lasten roolista viruksen leviämisessä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lasten infektiotautien erikoislääkäri Harri Saxén ihmettelee sosiaalisessa mediassa levinneitä tietoja.

”Twitterissä on ollut kauhukirjoituksia, että ruotsalaiset lastentehot ovat täynnä koronapotilaita. Olin yhteydessä kollegaan Tukholman Karoliinisessa instituutissa, eikä heidän teho-osastollaan ole yhtään lapsipotilasta.”

Kun pandemia keväällä käynnistyi, tutkijat ja lääkärit huomasivat, että virus leviää lasten keskuudessa aikuisia heikommin. Ajatus, etteivät lapset lainkaan sairastuisi tai levittäisi koronavirusta, on kuitenkin väärinkäsitys, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten infektiotautien osastonylilääkäri Ville Peltola.

Sisältö