Muinaisoluen salaisuus: Varmuuskopio säilöttiin vihtaan

Kesämatkalla: Turun keskiaikaisilla markkinoilla on 1000-luvun suosikkijuomaa.
Kotimaa 22.6.2015 18:30

Jouko Ylijoki, muinaisnimeltään Härkäpää, myy ja maistattaa muinaisolutta Turussa. © Petri Pöntinen

KESÄMATKALLA – Suomalaiset ovat lagerin, vaalean perusoluen lipittäjiä.

Turun keskiaikaisilla markkinoilla Jouko Ylijoki, muinaisnimeltään Härkäpää, myy ja maistattaa muinaisolutta, 1000-luvun suosikkijuomaa.

Silloinkin oluen perusraaka-aine oli ohra. Mutta juomassa ei käytetty katkeruutta tuovaa humalaa, köynnöskasvin emikukintoja.

”Humalan käyttö yleistyi vasta, kun olut kaupallistui ja siitä tuli sotaväen juoma”, Ylijoki kertoo.

”Humala teki oluesta tasalaatuisemman, peitti keittojen makueroja.”

Taloissa tehtiin arki- ja juhlaolutta. Mallasjuoma oli vaurauden mitta. Mitä enemmän oli käyttää mallasta, sitä vöyräämpi talo.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.