Muammar Gaddafi: Diktaattorin elämä ja kuolema

Kotimaa 21.10.2011 12:51

Kuvakertomuksessa kuvat vaihtuvat oletuksena noin neljän sekunnin välein. Jos haluat vaihtaa kuvia itse, voit pysäyttää kuvakertomuksen ||-painikkeesta (vasen alalaita) ja käyttää nuolinäppäimiä. Kuvakertomuksen saa suurennettua painamalla neljän nuolen kuvaa oikeassa alalaidassa.

Libyan entisen johtajan elämä päättyi siellä, missä se oli alkanutkin. Muammar Gaddafi saatiin kiinni ja surmattiin eilen Syrtissä 69-vuotiaana.

Tiedetään, että Gaddafi kuoli ampumavälikohtauksessa, jossa hän sai osuman päähänsä. Kuka ampui laukauksen, miksi ja kenen käskystä? Tapahtumien kulku on toistaiseksi epäselvä.

Gaddafi pyrki pakenemaan kaupungista autosaattueessa, jonka matka pysähtyi Naton ilmaiskuun. Iskun jälkeen autosaattueessa olleet Gaddafin joukot ja NTC-sotilaat aloittivat tulitaistelun. Jo iskussa haavoittunut diktaattori onnistui pakenemaan ja piiloutumaan läheiseen viemäriputkeen. Ilmeisesti hän tuli esiin ampumisen tauottua ja pyysi säästämään henkensä.

Kiinniotettaessa Gaddafi oli hengissä. Ilmeisesti hän sai surmansa ollessaan ambulanssissa, jonka oli tarkoitus viedä entinen johtaja sairaalaan. Eri lähteet kertovat eri tarinoita: Libyan väliaikaishallinnon mukaan kyseessä oli harhaluoti. On myös uutisoitu, että kapinalliset olisivat pahoinpidelleet ja ampuneet Gaddafin tahallaan.

Julkisuuteen päätynyt kuva- ja videomateriaali osoittaa tilanteen olleen kaoottinen. Toisaalta kiinni otettu Gaddafi oli melko puolustuskyvytön: sekavan oloinen, haavoittunut ja verinen diktaattori oli selkeästi kapinnallisten armoilla ja hallinnassa.

Jälkeenpäin jo kuolleesta Gaddafista julkaistiin kuvia, joissa riemuitsevat kapinalliset ottavat runnellusta ruumiista kuvia kännyköillään.

Alun perin Gaddafi oli tarkoitus haudata tänään, mutta seremonia on viivästynyt. Islamilaisen perinteen mukaisesti vainaja on saatettava haudan lepoon mahdollisimman pian kuoleman jälkeen.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on kuitenkin vaatinut puolueetonta tahoa tutkimaan Gaddafin kuolemaa. Ilmeisesti myös hautapaikan sijainti on toistaiseksi epäselvä: jotkut lähteet ovat väittäneet sijainnin jäävän salaiseksi, toiset ovat maininneet viimeisen leposijan olevan Sirtessä.

Väliaikaishallinnon johtaja Mustafa Abdul-Jalil julistaa Libyan vapautetuksi viimeistään lauantaina Bengasista käsin. NTC on luvannut muodostaa uuden väliaikaishallinnon kuukauden kuluttua vapautuksesta ja pitää vaalit kahdeksan kuukauden kuluessa.

Kuva Philippe Desmazes / AFP / Lehtikuva.

Lähde AP