Hamppua pelloille

Jos kannabiksen kasvatus laillistetaan, viljelijät ovat kiinnostuneita, uskoo MTK:n puheenjohtaja.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) ehdotti kannabiksen kasvatuksen laillistamista lääkekäyttöön ja vientiin. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ei tyrmännyt. Uskotteko, että viljelijät innostuisivat, puheenjohtaja Juha Marttila?

”Olen vakuuttunut, että asia ainakin tutkittaisiin. Viljelystä on periaatteessa kokemusta, koska öljyhamppua jo viljellään ja kasvunäkymääkin on.”

”Turvallisuusvaatimukset toki nousisivat, mutta se pitäisi ottaa huomioon. Silloin tällöin joku toivorikas on käynyt öljyhamppupellolla, mutta siinä lajikkeessa ei ole huumaavia aineita.”

Aiotteko olla aloitteellinen asiassa?

”Kai nämä haastattelutkin ovat jonkinlaista aloitteellisuutta… mutta odotan, että viranomaiset tekisivät kunnon analyysin ja johtopäätökset. Tämä on viranomaisasia.”

Olette pohtinut ideaa aiemminkin. Mikä on saanut pohtimaan?

”Kolmen vuoden takaa löytyy pieni kannabisepisodi. Maaseudun Tulevaisuudessa kommentoin, että ilman muuta kaikki uudet mahdollisuudet tutkitaan. Se, mikä maatiloilta puuttuu, on raha.”

Eli samat vastaukset kuin nytkin?

”Näinhän se on. Tämä on jatkuvaa huonon kannattavuuden kanssa taistelua.”

”Minä uskon kyllä suomalaisen ruoantuotannon menestystarinaan. Se rakennetaan vielä, kun osataan vain myydä meidän loistavat, puhtaat tuotteet. Niiden paikkahan olisi maailmalla terveystuotteiden hyllyssä, apteekkivalikoimissa.”

Onko muita lupaavia viljelykasveja löytynyt?

”Kasviproteiineista on paljon puhuttu ja kysyntääkin olisi. Herne ja härkäpapu. Mutta viime kesä oli tosi huono, kuuma ja kuiva, joten talven aikana pitäisi saada viljelijöiden usko palautettua.”

Sisältö