M/S Thor Liberty: Ohjukset takavarikoitu, miehistöä kuulustellaan

Kotimaa 22.12.2011 13:23
Rahtialus M7S Thor Liberty Mussalon satamassa Kotkassa. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva.

Viime viikolla turvallisuuspuutteiden vuoksi Kotkassa Mussalon satamassa pysäytetystä M/S Thor Libertystä löytyi eilen 69 Patriot-ohjuksia.

Jo aiemmin oli saatu selville, että aluksella oli 150 tonnia puutteellisesti lastattua räjähdysainetta. Se oli pakattu asianmukaisesti, mutta pakkausten olisi tullut olla konteissa.

Man-saarten lipun alla purjehtiva, tanskalaisomisteinen Thor Liberty lähti kohti Suomea Saksan Emdenistä 13. joulukuuta. Alus joutui myös vaikeuksiin myrskyssä Saaristomerellä vajaat kaksi viikkoa sitten. Se pyysi Utön saaresta luotsin, joka ohjasi aluksen suojaan parin päivän ajaksi odottamaan myrskyn laantumista, kertoo Yle. Lopulta Thor Libertyn matka katkesi Suomessa tullin pistokokeeseen.

Nelosen Uutisten tietojen mukaan ohjukset olivat peräisin Saksan puolustusvoimilta. Satamassa ja Saksan tullissa myös tiedettiin, että laivaan lastattiin Patriot-ohjuksia. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) kertoi keskiviikkona, että ohjukset oli merkitty rahtikirjoihin ilotulitteiksi.

Asekuljetuksia seilaa Suomen aluevesillä säännöllisesti. Esimerkiksi lastina olleet räjähdemateriaalit ovat aivan laillisia turvallisuuspuutteista huolimatta. Kun räjähteet on ahdattu uudelleen, niiden matka jatkuu kohti Kiinaa.

Ohjukset on kuitenkin takavarikoitu ja ne ovat Puolustusvoimien hallussa. Ohjusten kuljetukseen Suomen kautta tarvitaan lisenssi. Thor Libertyn tapauksessa se oli puutteellinen ja kateissa.

Ohjuksia oltiin ilmeisesti viemässä Etelä-Koreaan. Ne oli lastattu turvallisesti ja merkitty asianmukaisesti, eivätkä aiheuta vaaraa ympäristölle.

M/S Thor Libertyn kapteenia ja perämiestä on tänään kuulusteltu rikoksesta epäiltyinä. Lisäksi joitakin miehistön jäseniä on kuultu. Tulli tutkii asiaa puolustustarvikkeiden maastavientirikoksena.

”Tutkinnallisista syistä johtuen ei tavaran lähettäjää tai vastaanottajaa tässä vaiheessa voida kommentoida. Asian selvittely jatkuu muun muassa eri maihin tehtävien oikeus- ja virka-apupyyntöjen muodossa”, ilmoitti Keskusrikospoliisi tiedotteessaan tänään.