Missä perussuomalaiset voitti, missä hävisi – vaalitulos verkkokartalla

Kotimaa 29.10.2012 10:23

Kuntavaalit 2012

Grafiikka Hannu Kyyriäinen ja Juho Salminen.

Suomen Kuvalehden verkkokartta näyttää, miten perussuomalaiset kasvatti äänisaalistaan Suomen kunnissa. Mitä tummemman sininen kunta on kartalla, sitä enemmän perussuomalaiset voitti. Vain seitsemässä kunnassa puolueen äänisaalis pieneni vuoden 2008 kunnallisvaaleihin nähden. Nämä on merkitty karttaan punaisella.

Kuntaa klikkaamalla saa näkyviin kyseisen kunnan vaalituloksen kokonaisuudessaan.

Voitto, ei murskavoitto

Valtakunnallisesti perussuomalaiset keräsi neljänneksi eniten ääniä – 12,3 prosenttia. Tämä oli vähemmän kuin monet gallupit olivat puoleelle ennustaneet. Puheenjohtaja Timo Soinikin totesi vaali-illan aluksi, että hieman paremmin olisi voinut mennä.

”Luvut ovat aika lailla odotetut ehdokasmäärään nähden, mutta uskon, että ne nousevat vielä. Matkaa on vielä 15 prosenttiin jonkin verran”, Soini sanoi Ylen lähetyksessä, kun ennakkoäänten tulokset saatiin.

Tästä huolimatta perussuomalaiset oli vaalien ainoa voittaja, kun verrataan edellisiin kunnallisvaaleihin. Puolue paransi tulostaan tasan seitsemän prosenttiyksikköä vuodesta 2008. Lisäksi puolue onnistui kasvattamaan äänisaalistaan historiallisen paljon: sotien jälkeen vain kokoomus ja maalaisliitto ovat saavuttaneet suuremmat kuntavaalivoitot.

Mikä muuttuu?

Perussuomalaiset kasvatti ääniosuuttaan selvästi (viisi prosenttiyksikköä tai enemmän) 275 kunnassa. Perussuomalaisia valtuutettuja on vaalien jälkeen 1195. Tämä näkyy varmasti näiden kuntien paikallispolitiikassa.

Eniten puolue voitti seuraavissa kunnissa: Kärsämäki, Petäjävesi, Tervo, Sotkamo sekä Juuka.

Perussuomalaisin kunta?

Kaustinen on Suomen perussuomalaisin kunta. Siellä puolue keräsi 37,3 prosenttia äänistä, mutta hävisi silti keskustalle.

Suomessa on näiden vaalien jälkeen kaksi kuntaa, joissa perussuomalaiset on suurin puolue: Kihniö Pirkanmaalla sekä Uurainen Keski-Suomessa.

Vaalitulosta voi laskea myös niin, että ottaa huomioon äänestämättä jättäneet. Näissä vaaleissa äänestysprosentti oli 58,2. Kaikista äänioikeutetuista kokoomusta kannattaa siis 12,7 %, Sdp:tä 11,4 %, keskustaa 10.8 % ja perussuomalaisia 7.1 %.

Lähde: Kunnallisvaalit 2012, ennakkotieto, Tilastokeskus. Kartan tiedoista puuttuvat ne kunnat, jotka lakkaavat olemasta vuoden 2013 alussa. Niissä äänestettiin jo tulevan kuntajaon mukaan.