Ministeri Jan Vapaavuori kannattaa liittokohtaista tulokierrosta

elinkeinoelämä
Teksti
Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Jan Vapaavuori. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus ja työmarkkinajärjestöt epäonnistuivat keväällä yrityksessään sopia keskitetystä tuloratkaisusta. Sen jälkeen on hallituksestakin vaadittu uutta yritystä. Puhetta on ollut elvytyspaketista, työllisyys- ja yhteiskuntasopimuksesta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan keskustelussa puhutaan sisällön kustannuksella sopimuksen muodosta. Liittokohtainen tulokierros on Vapaavuoren mielestä perusteltu, koska “iso osa ongelmista on yrityskohtaisia”.

“Kun ongelmat ovat toimiala- ja yrityskohtaisia, pitäisi pyrkiä järjestelyihin, jotka mahdollistavat yleislinjasta poikkeavat yrityskohtaiset ratkaisut”, Vapaavuori sanoo.

“Se tuntuu nykytilanteessa huomattavan paljon keskitettyä ratkaisua mielekkäämmältä, koska on suuria alakohtaisia ja yrityskohtaisia eroja.”

Vapaavuori korostaa, ettei elinkeinoelämä ole “monoliitti”. Joillakin menee kohtuullisesti. Toiset toimialat, kuten metsä- ja teknologiateollisuus, ovat kansainvälisessä murroksessa. Lisäksi neuvotteluissa on kysymys muustakin kuin palkoista.

“Mitä liitto- ja yrityskohtaisemmasta ratkaisusta on kyse, sitä paremmin kohdennettuja ratkaisuja voidaan tehdä tekstipuolella.”

Vapaavuoren mielestä keskitetyn ratkaisun tavoittelu saattaa olla turhaa ajanhukkaa. Hänen mielestään keskitetystä ratkaisusta on tullut “itseisarvo”.

“En ole ihan varma, onko edes realismia haikailla keskitettyä ratkaisua, vai pitäisikö myöntää, että liittokohtaisiin neuvotteluihin joka tapauksessa mennään.”

Vapaavuoren mielestä liittokierros ei tarkoita sitä, että valtio olisi täysin sivussa palkkaneuvotteluista. Hallitus on usein edistänyt maltillisia sopimuksia veroratkaisuilla. Nyt tekemättä ovat vielä esimerkiksi kuluvan ja ensi vuoden tuloverotuksen inflaatiotarkistukset.

“Ei se välttämättä edellytä keskitettyä ratkaisua. Kunhan sopimus on riittävän kattava, valtion vastaantulo esimerkiksi veroratkaisuissa voidaan sitoa sopimuksiin.”

Vapaavuori pysyy elvytysuskovaisten seurakunnan ulkopuolella. Hän muistuttaa, että elvytys on vain hetkellinen hoitotoimi, joka ei poista sairautta.

“Voi olla tarvetta jollekin pienelle elvytykselle. On suuri väärinkäsitys, jos luullaan, että elvytys ratkaisee ongelmat. Kun ongelmat ovat pääsääntöisesti rakenteellisia, ratkaisut eivät ole suhdannepoliittisia, jollainen elvytys on.”

Vapaavuori myöntää, että hallitusohjelma on hänen mielestään vanhentunut ja siinä on vääriä keinoja.

“Joo. Maailma on muuttunut paljon siitä, kun hallitusohjelma tehtiin. Rakenteellisiin haasteisiin tarvitaan rakenteellisia vastauksia.”

Vapaavuoren mielestä hallituksella olisi halutessaan kunnon kalupakki tehdä uudistuksia. Se vain pitäisi avata.

“Puhutaan työurien pidentämisestä, eläkkeistä, opintotuesta, kotihoidon tuen uudistamisesta ja työelämän pelisäännöistä. Niitä kaikkia pitää uudistaa.”

“Ennen kaikkea on kysymys siitä, että meidän taloutemme kaksi kivijalkaa on erittäin suurissa haasteissa eikä suhdannekäänne tule muuttamaan tilannetta.”

Seuraavan kerran hallitus paneutuu talouden ongelmiin budjettineuvotteluissaan elokuun lopussa. Työmarkkinajärjestöt aloittavat palkkakeskustelut syksyllä.