Millennium-palkinnon isän kiireinen viikko - Arthur Collingsworthin verkostot ulottuvat kaikkialle

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Arthur Collingsworth osallistui Millennium-juhlaan ja stipendiohjelma FUSYE:n 30-vuotistilaisuuteen Katajanokalla. Hän on molempien aloitteentekijä. Kuva: Markus Pentikäinen.

Amerikkalainen Arthur C. Collingsworth, 68, on kiireinen: vuorineuvos Stig Gustavsonin vastaanotto ja Kansallisarkiston pääjohtajan Jussi Nuortevan tapaaminen. Lounas metropoliitta Ambrosiuksen luona ja treffit yli 40-vuotisen ystävän, ex-pääministeri Paavo Lipposen kanssa. Illalliset suurlähettiläs Jukka Valtasaaren kotona.

Keskiviikkona tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa Millenniumpalkinnon Linus Torvaldsille ja Shinya Yamanakalle. Collingsworth rusetteineen istuu kunniapaikalla, oopperan orkesterimontun päällä, minne presidentti, kansainvälinen raati ja palkittujen läheiset on määrätty. Musiikki pauhaa, Agnus Dei – Millennium hakee liturgiaansa vanhoista aineksista, modernin sävelin.

Tunnetuin saavutus

Kesällä 1999 Arthur Collingsworth istui Antti Piipon illallisilla Kulosaaressa. Collingsworth heitti ilmaan ajatuksen: Suomen tulisi perustaa Nobel-tasoinen, kansainvälinen Millennium-palkinto. Miljoona dollaria maailman etevimmälle huipputeknologian ja inhimillisten arvojen yhteensovittajalle.

Ideasta syntyi haastattelu Suomen Kuvalehteen (SK 29/1999). Eturivin vaikuttajat tukivat: Leena Palotie, Aino Sallinen, Yrjö Neuvo, Aatto Prihti. Syyskuun alussa lehti
tiesi: pääministeri Lipponen lupaa, että valtio tekee kaiken voitavan palkinnon puolesta. Pääministerin selvitysryhmää veti valtiosihteeri Rauno Saari.

Elinkeinoelämä innostui ja insinöörit rakensivat kodin palkinnolle, jollaista olivat itsekin kaavailleet: Technology Academy Finland kokosi huippuraadin. Collingsworthin lausumat periaatteet muuttuivat palkinnon säännöiksi.

Nyt on palkinnon 10-vuotisjuhlapäivä.

Collingsworthin ympärille juhlan jälkilöylyihin kerääntyy ystäviä. Yksi vanhimmista on pois: Aatos Erkko. Muistellaan sitä, kun Arthur hankki Wider-instituutin Suomeen, vaikka Hollannin kuningatar soitteli ympäri maailmaa yrittäessään estää sitä. Arthur voitti.

Armi Kuusela, rakas ystävä

Collingsworthin yhteys Suomen Washingtonin lähetystöön syntyi, kun hän toimi presidentti Richard Nixonin henkilökunnassa. Sen jälkeen hän teki työtä YK-yliopistossa, keräsi miljoonia hyväntekeväisyyteen Japanin autoteollisuudelta.

1960-luvulla hän aloitti vaihto-oppilaiden parissa. Hän järjesti Suomen ja Yhdysvaltain senaatin välisen Senaattoriohjelman, joka on toiminut jo kolmisenkymmentä vuotta lukiolaisten vaihtoohjelmana. Siksi Youth for Understanding ja ulkoministeriö järjestävät vastaanoton perjantaina Collingsworthin kunniaksi ulkoministeriön tsaarinaikaisessa linnassa Katajanokalla.

Collingsworth paljastaa ihailevansa Venäjän hovia. Viimeisen tsaarin Nikolai II:n nuorimman sisaren, suuriruhtinatar Olgan poika Tihon oli hänen kummisetänsä. Collingsworth osallistui Romanov-hautajaisiin 2006 ja kirjoitti niistä (SK 40/2006).

Collingsworth iloitsee, että sai nähdä Millennium-palkinnon 10-vuotisjuhlan. Hän on maannut kolme kuukautta sairaalassa kotonaan San Diegossa. Ystävät kävivät tiuhaan häntä tervehtimässä, yksi heistä oli Armi Kuusela. “Armi on rakas ystävä vuosien varrelta. Hän toi sairaalaan kolme sisartaan. Hänessä on glamouria ja tyyliä, yhä uskomattoman kaunis nainen.”

Lauantaina Collingsworth lentää toiseen kotiinsa Berliiniin, brittiläinen elämänkumppani Brian on myös tulossa sinne.

Arkistosta:
Vihreää valoa Millennium-palkinnolle (Suomen Kuvalehti 35/1999)
Millennium-palkinto – Suomen lahja maailmalle? (Suomen Kuvalehti 29/1999)