”Miljoonien eurojen taloudellinen hyöty” – Vantaa teki rikosilmoituksen golf-hankkeen sotkuista

Ympäristökeskus on jo aiemmin tehnyt tutkintapyynnön poliisille vesilain rikkomisesta tai ympäristön turmelemisesta.
Kotimaa 14.6.2018 17:10

Vantaan Golfpuiston työmaa Petikossa 7. helmikuuta 2018. © Jonne Räsänen

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on jättänyt poliisille tutkintapyynnön Vantaan Petikon golf-hankkeen taustayhtiöistä. Tutkintapyyntö kohdistuu Vantaan Golfpuisto Oy:n ja urakoitsija KRY Rakennuksen toimiin.

Suomen Kuvalehti kertoi helmikuussa, että tulevan golf-kentän alueelle oli läjitetty jättimäinen määrä maata. Toiminnan seurauksena alueelle muun muassa syntyi kokonainen järvi, kun maata oli sortunut alueella virtaavaan puroon. Järvi oli suurimmillaan 15 hehtaaria eli kaksi kertaa vantaalaisille tutun Kuusijärven kokoinen.

Golf-kentän rakentamisen ohella alueella hoidettiin mittavaa pääkaupunkiseudun ylijäämämaiden läjitysbisnestä. Kaikkiaan sinne tuotiin 1,8 miljoonaa kuutiota ylijäämämaata, merkittävä osa Helsingin Pasilan Tripla-työmaalta. Mittakaavasta kertoo jotain, että määrä vastaa 17 eduskuntatalon tilavuutta.

KRY Rakennus maksoi Vantaan Golfpuistolle kiinteän summan oikeudesta käyttää aluetta maan läjitykseen.

Kaupunki teetti oman selvityksen hankkeesta, minkä seurauksena se päätyi jättämään rikosilmoituksen.

Tarkastuksessa tuli esille, että alueella on ollut huomattavaa vuokrasopimuksen ehtojen vastaista toimintaa ja lisäksi toimintaan ei ole haettu ympäristölupia. Toiminnasta on saatu arvioiden mukaan useiden miljoonien eurojen arvosta taloudellista hyötyä”, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Ympäristökeskus on jo aiemmin tehnyt tutkintapyynnön poliisille vesilain rikkomisesta tai ympäristön turmelemisesta.

 

Golf-kenttä rajautuu luonnonsuojelualueeseen.

Alun perin Vantaan Golfpuisto Oy totesi rakennusvalvonnalle toimittamassaan selvityksessä, että maata muokataan vain kenttärakentamisen tarpeisiin ja että maaston muodot säilyvät pääpiirteissään ennallaan.

Todellisuudessa läjittäminen on muuttanut maastoa huomattavasti. Alueen läpi virranneen ojan uoma muun muassa siirrettiin metsän reunaan, mikä mahdollisti laajempaa läjitystä.

Kun Vantaan Golfpuisto havitteli hanketta, se ei maininnut vuokrahakemuksessaan mitään maan läjittämisestä hankkeen rahoitusmuotona. Vantaan kaupungilla hanketta valmistelleen liikuntatoimenjohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan läjittäminen tuli hänellekin ”jokseenkin” yllätyksenä tammikuussa 2016.

”Se tuli minulle tietoon Helsingin Sanomien kautta, kun siinä oli Pasilan Triplan hankkeesta iso juttu”, Kallislahti sanoi helmikuussa 2018 Suomen Kuvalehdelle.

Vantaan Golfpuisto Oy:n tuolloinen toimitusjohtaja Marco Furu totesi haastattelussa, että läjitystoiminta ei ole ollut ”hyvää bisnestä” ja että osapuolet ovat olleet tietoisia läjityksen mittakaavasta.

Viranomaisselvitysten kohteeksi joutunut golf-hanke ei vaikuta muutenkaan erityisen elinvoimaiselta. Taustayhtiö Vantaan Golfpuisto ja sen emoyhtiö United Golf Group näyttävät uivan yhä syvissä maksuvaikeuksissa. Molemmille on kertynyt pelkästään vuoden 2018 kuluessa kymmenen maksuhäiriömerkintää.