Miljoonat muuttolinnut tuovat pikkukuntaan rahaa – bongarit nukkuvat puissa

Virolahti haluaa kehittää luontomatkailua, sanoo kunnan matkailupäällikkö.
Kotimaa 17.5.2015 18:00
Punakaulahanhi on harvinaisuus, joka usein lentää muiden hanhien joukossa, Virolahdella valkoposkihanhien parvessa. © Ari Seppä

Kaakonkulmalla sijaitsee pieni kunta, Virolahti. Paikkakunta on tullut tutuksi Vaalimaan raja-asemasta, joka on vilkas idänkaupan väylä. Venäläisten rekkojen virta Helsingin satamiin on tavallisesti tuttu näky valtatiellä 7.

Virolahdella ei kuitenkaan kulje pelkästään rekkaralli, sillä joka kevät miljoonat muuttolinnut lentävät Pohjois-Afrikasta ja Euroopasta kohti arktista tundraa.

Linnut lentävät valtavina massoina pitkin Suomenlahtea; yhdessä aurassa voi olla tuhansia lintuja. Muutamat lajit matkaavat kohti Pohjois-Suomea Pohjanlahden kautta.

Hanhet, allit, joutsenet ja monet muut arktiset linnut ovat houkutelleet jo vuosikausia myös lintuharrastajia Virolahden Hurppuun, jota pidetään muuttolintujen yhtenä parhaista bongauspaikoista.

Pieni kunta onkin osannut hyödyntää ja kehittää luonnon lintunäytelmästä tapahtuman nimeltä Arktika-päivät, jotka järjestetään nyt virallisesti yhdennentoista kerran.