Kahdeksan euron ero kotimaiseen – miksi espanjalaista varhaisperunaa myydään niin halvalla?

Tutkija: ”Kontit kulkevat joka tapauksessa. Nyt joku on keksinyt, että voidaan pistää sinne vähän perunaa.”
Kotimaa 21.5.2014 08:30
Varhaisperunoita kaupassa. © Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Helsingin Käpylässä, K-supermarket Mustapekassa myydään jo varhaisperunaa. Tiistaina suomalainen varhaisperuna maksoi kilolta 9,90 euroa, ruotsalainen 1,90 euroa.

Aiemmin tänä keväänä kauppa myi myös italialaista ja espanjalaista varhaisperunaa.

”Espanjalaista pientä palleroa pystyi myymään alle eurollakin. Ruotsalaistakin voi myydä alle eurolla, jos haluaa ottaa myyntiin Swift-lajiketta”, kertoo kauppias Jouni Ekholm.

Ekholm korostaa, että kotimaisen perunan hinta laskee päivittäin. Ensi viikolla hän uskoo sen olevan alle puolet nykyisestä hinnasta, siis alle vitosen kilolta.

On kevään perinne, että Etelä-Ruotsin varhaisperunaa tulee myyntiin kotimaista aiemmin ja halvemmalla. Mutta miksi meillä on nyt euron espanjalaista varhaisperunaa?

”Espanjan ja Italian suhteen meillä syödään varhaisperunakauden jämiä. Se on vain yksinkertaisesti halpaa”, sanoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta.