Mikko Mäenpää: Työeläkejohtajilla ”siedettävät” palkat

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd) asettuu Paperiliiton johdosta savustetun puoluetoverinsa Jouko Ahosen tueksi työeläkejohtajien palkoista ja bonuksista syntyneessä kiistassa.

Mikko Mäenpää ”Työeläkeyhtiöt eivät ole pelkästään sijoitusyhtiöitä. Työeläkejärjestelmään liittyy myös sosiaalisen vastuun kantaminen”, Mikko Mäenpää sanoo. Kuva Hannu Lindroos.

 

 

Työeläkeyhtiö Varman hallituksen varapuheenjohtajana toimiva Mäenpää on tähän asti kommentoinut hyvin säästeliäästi eläkepomojen nauttimia kannustimia. Tällä viikolla ilmestyvän Suomen Kuvalehden haastattelussa hän antaa ymmärtää, ettei ainakaan suurempia ylilyöntejä ole tapahtunut.

”Työeläkeyhtiöiden johdon palkka- ja palkitsemistasot ovat minun käsitykseni mukaan siedettäviä, jos vertailukohdaksi otetaan muut finanssialan yritykset. Eikä parempiakaan vertailukohteita ole löydetty”, hän sanoo.

Varman toimitusjohtajan Matti Vuorian kokonaispalkka oli viime vuonna 763 000 euroa, ja eri yhtiöiden hallitusjäsenyyksistä saadut palkkiot nostivat hänen yhteenlasketut ansionsa hiukan yli miljoonan euron.

”Tuskin suomalaiset yritykset pystyvät omilla päätöksillään määrittämään globaalia yritysjohdon palkkausta, ja tuskin työeläkeyhtiöt kykenevät omilla päätöksillään määrittämään suomalaisten finanssialan yritysten palkkioita”, Mäenpää selittää.

Palkansaajajärjestöille on hänen mukaansa tärkeää, että suomalaisten työeläkevaroja hoitavat pätevimmät mahdolliset sijoitusammattilaiset. Kilpailu heistä on kova ja palkkataso sen mukainen.

”Kun Risto Murto palkattiin taannoin Varman sijoitusjohtajaksi ja hänelle rakennettiin palkitsemisjärjestelmä, en voinut kuvitellakaan sanovani, että otetaan mieluummin toinen henkilö, koska hänet saataisiin halvemmalla”, Mäenpää kertoo.

Hän myöntää kuitenkin, että tilanne on palkansaajajohtajille ristiriitainen.

”Kun me sijoitamme eläkevaroja maailmanlaajuisesti ja hajautetusti ja haluamme niille hyvän tuoton, meidän pitää hyväksyä ay-liikkeessäkin kapitalismi ja markkinatalous. Se tarkoittaa, että joudumme hyväksymään myös sellaisia markkinatalouden lakeja, jotka ovat meille lähtökohtaisesti vaikeita.”

Mäenpää itse sai viime vuonna Varmasta vuosi- ja kokouspalkkioita 39 400 euroa ja niiden päälle runsaan 6 600 euron lisäeläkemaksut. Hänen mielestään palkkiotasoon ei ole syytä kajota. Lisäeläkkeen hän on valmis lopettamaan, jos se koetaan yleisesti vääryydeksi.

”Itse en kuitenkaan pidä siitä luopumista mitenkään loistavana ajatuksena”, hän sanoo.