Suomi ei säily osaamisen kärkimaana itsestään

puheenvuoro 09.11.2018 06:00
jukka mönkkönen, ilkka niemelä

Vaalien lähestyessä tarvitsemme kipeästi laajapohjaista keskustelua Suomen tulevaisuudesta. Tyydymmekö siihen, että ikäluokat pienevät, väestö vanhenee ja Suomen menestyksen eväät murenevat? Vai näemmekö itsemme jatkossakin osaamisen kärkimaana, jonne taitavat tekijät hakeutuvat ja joka on mukana globaaleissa verkostoissa ratkaisemassa maailmanlaajuisia ongelmia?

Jos valitsemme jälkimmäisen vaihtoehdon, siihen tarvitaan vahvaa tutkimusta, laadukasta koulutusta ja rohkeaa kansainvälistymistä. Ne auttavat meitä kehittymään ja sopeutumaan muutoksiin, kuten työelämän murrokseen ja globaaliin liikkuvuuteen.

Koulutusjärjestelmällä on tässä keskeinen rooli, joten leikkausten sijaan siihen pitää panostaa nykyistä enemmän ja laajapohjaisemmin. Työllisyysastetta täytyy nostaa, jotta suurten ikäluokkien hoivamenot saadaan katettua. Myös työelämän murros edellyttää nopeita toimia. Iso osa nykyisistä työpaikoista voi kadota vuoteen 2030 mennessä tekoälyn ja digitalisaation myötä, työn luonne on jatkuvassa muutoksessa, ja uusia tehtäviä syntyy.

Sisältö