Vuosi Kauhajoesta: Kuinka Suomi voi nyt?

Mielipide 23.9.2009 06:57

Tänään on kulunut vuosi Kauhajoen koulusurmista. On hyvä hetki pysähtyä miettimään kulunutta aikaa ja Kauhajoen tragedian merkitystä.

Tiedämme, että aselakeja ollaan kiristämässä. Tiedämme, tai ainakin näyttää siltä, että kouluterveydenhuolto ei ole saanut luvattua pikauudistusta. Tiedämme myös, ettei kunnilla ole ainakaan enempää rahaa käyttää kouluun tai sosiaalihuoltoon.

Olisimme täällä SK:n toimituksessa kovasti kiinnostuneita kuulemaan, kuinka Suomella menee juuri nyt, juuri tänään. Kuuntelemme kaikkia niitä arkisia iloja ja suruja, jotka saattavat unohtua, kun puhutaan vaikkapa juuri noista aselaeista ja terveydenhuollosta. Käsittämättömiltäkin tuntuvien surmien takana on aina ihmisen arki, sekä tekijän että uhrin.

Kauhajoen koulusurmat olivat valitettavan historiallinen tapaus. Ehkä jopa merkittävämpi kuin Jokela, koska Kauhajoki osoitti, että Jokela ei ollutkaan yksittäistapaus, jonka voi unohtaa. Kaikkia mullistuksia tapaamme muistella myös oman arjen kautta: missä olin, kun kuulin Estonian uppoamisesta tai WTC-iskusta.

Missä Sinä olit, kun kuulit Kauhajoen koulusurmista?

On kai kohteliasta, että kysymyksen esittäjä aloittaa. Siis:

Kiitos kysymästä, tänään minulle menee kohtalaisesti. Töissä pitää vähän kiirettä, kotonakin voisi viettää hieman enemmän aikaa, flunssa pukkaa päälle. Toivottavasti ei sikainfluenssa, tuskin sentään. Tänään on syyspäiväntasaus. Se muistuttaa, että kohta pimeys on hallitsevampi kuin valo. Tulisi edes lunta.

Kun kuulin ensimmäiset uutiset Kauhajoelta, olin töissä Suomen Kuvalehden toimituksessa Länsi-Pasilassa Helsingissä. Päivä oli tiistai ja lehti oli tuolloin menossa kiinni eli painettavaksi. Kaikki olikin hyvällä mallilla, vain muutamia sivuja tekemättä. Sitten ympäri toimitusta alkoivat tekstiviestit piipata: Kauhajoen Koti- ja laitostalousoppilaitoksella on sattunut ampumavälikohtaus. Poliisin mukaan on mahdollista, että jopa useita ihmisiä on kuollut.

Ihmiset huokasivat – joko taas. Mietin, kuinka lähipiirini useat opettajat asian ottivat. Sitten piti jatkaa töitä, lehdessä monta sivua odotti analyysia Kauhajoesta.

Aiheesta lisää
SK:n Kauhajoki-jutut
SK:n Jokela-jutut
SK:n koulusurma-aiheiset jutut