Ville Niinistö ja Anna-Maja Henriksson: Suomi on alkanut näyttäytyä maana, jota on vaikea tunnistaa omakseen

PUHEENVUORO: Suomi ei saa kääntää selkäänsä hätää kärsiville.
Mielipide 15.12.2016 16:47
Anna-Maja Henriksson ja Ville Niinistö
Suomen Kuvalehti

Euroopan ulkorajoilla on valtava humanitaarinen kriisi. Kuvat Alepposta ja muilta kriisialueilta järkyttävät. Suomi on kuitenkin kääntämässä hädänalaisille selkänsä.

Nykyisen hallituksen johdolla Suomi on alkanut näyttäytyä maana, jota on vaikea tunnistaa omakseen. Hallitus pyrkii ajamaan läpi yhä uusia tiukennuksia turvapaikkapolitiikkaan. Ulkomaalaislakia on pala kerrallaan kiristetty siten, että voi kysyä, olemmeko irtautumassa kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteistamme.

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on romutettu. Hallitus hajottaa perheitä asettamalla niin korkeita hallinnollisia ja taloudellisia esteitä, että suurin osa suomalaisistakaan ei niitä pystyisi ylittämään.

Toisin kuin monet muut läntisen Euroopan maat, Suomi hylkää valtaosan irakilaisten turvapaikkahakemuksista. Vakavan vainon kohteeksi joutuneita palautetaan Irakiin kotiseutunsa ulkopuolelle, vaikka ei ole mitään takeita siitä, että he olisivat siellä turvassa.

 

Kaikki kiristyskeinot testaava turvapaikkapolitiikka haastaa suomalaisen oikeusvaltion perustaa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja oikeuslaitos ovat joutuneet jo puuttumaan linjaan. Perustuslakivaliokunta torjui juuri hallituksen esityksen, jolla haluttiin eritellä maahanmuuttajat muista maksamalla heille alempaa sosiaaliturvaa.

Hallituspuolueen kansanedustaja kutsui perustuslain vahvaa roolia perustuslakidiktatuuriksi. Se on varoittava esimerkki asenteesta, jolla jotkut lainsäätäjämme suhtautuvat oikeusvaltioon.

Ministerit puhuvat vastuusta ja turvapaikanhakijoiden hakemusten yksilöllisestä käsittelystä. Todellisuudessa heidän politiikkansa johtaa siihen, että tuhannet ihmiset joutuvat valitsemaan hengenvaarallisen paluun ja paperittomuuden välillä. Joukossa on lapsia.

Meidän Suomemme on oikeusvaltio.

Samaan aikaan kun virallinen Suomi kääntää selkänsä, monet rohkeat ja väsymättömät suomalaiset tekevät kaikkensa hädänalaisten ihmisten auttamiseksi. He vetoavat nyt päättäjiin, että nämä kuuntelisivat asiantuntijoita, kirkkoa ja järjestöjä, jotka ovat nähneet tilanteen epäinhimillisyyden.

Se, miten vastaamme humanitaariseen hätään Euroopan rajoilla, on aikamme suuri kysymys. Sen edessä yksikään meistä ei saa olla hiljaa. Jokaisella päättäjällä on velvollisuus vastata kysymykseen: Mistä haluamme, että meidät muistetaan? Autoimmeko sotaa ja hätää pakenevia?

Meidän vastauksemme on selvä. Ihmisoikeudet ja ihmisarvo kuuluvat jokaiselle. Meidän Suomemme on oikeusvaltio, joka ei käännä selkäänsä hätää kärsiville.

 

Kirjoittajat ovat kansanedustajia. Henriksson on Rkp:n puheenjohtaja ja Niinistö vihreiden puheenjohtaja.