Verotulot syynissä – puuduttavat palkkakuninkaat

Mielipide 10.11.2012 16:00
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Takana on viikko, jolloin rikkaat ovat varmasti katsoneet soittajan numeron ennen kuin ovat vastanneet kännyköihinsä.

Syynä ovat tietenkin julkaistut verotiedot ja suomalaisten ikiaikainen asenne, ettei raha-asioista puhuta ulkopuolisille. Etenkään, jos rahaa on tullut ovista ja ikkunoista.

Suomen suurimmat verotettavat tulot kerännyt henkilö antoi viikonvaihteen Iltalehdelle (2.-4.11.) varsin yksiselitteisen vastauksen haastattelupyyntöön. ”Ei”, sanoi taloushallinto-ohjelmisto Passelin myynnillä rikastunut Heikki Taipale (yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot: 34,2 miljoonaa euroa).

Silti Taipaleen kuva oli taitettu noin puolen aukeaman kokoiseksi. Seuraavilta sivulta löytyivät paikkakunnan palkkakuninkaat, eniten tienaavat Putous-tähdet, köyhyysrajalla elävät julkkikset…

Plääh.

Listaukset ovat puuduttavia. Eniten tietenkin kiinnostaisi, mihin rikkaat ovat tuhlanneet. Kuinka monta autoa pihassa seisoo, paljonko kuluu kauneudenhoitoon, onko sisustusmaku tyylikäs vai pröystäilevä? Vai onko rikas sittenkin pihi kuten yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, Ikean perustaja Ingvar Kamprad, joka tinki torilla ja huomautteli alaisilleen yön yli päälle jääneistä toimiston valoista?

Ehkä eniten hyötyä olisi uudenlaisesta listasta, jota tarjottaisiin lehdissä kansalaisten kyylättäväksi. Siinä yritysten verotiedoista olisi laskettu jonkinlaisella kertoimella luku, josta selviäisi, kuinka paljon verotuloja yhtiö yhteensä tuo Suomeen.

Yritys maksaa voitostaan yhteisöveroa, mutta se ei kerro kaikkea. Esimerkiksi Nokia maksoi vuonna 2011 yhteisöveroa 0 euroa ja jäännösveroa 150 euroa, mutta työllisti vielä saman vuoden syyskuussa 12 000 ihmistä Suomessa. He taas maksoivat veronsa Suomeen. Eli Nokian vaikutus veropottiin on ollut isompi kuin tuo hikisesti kaksi kampaajakäyntiä kattava 150 euron mätky.

Nykyään yritykset ilmoittavat hyvin mielellään kaikenlaisista Green Office -sertifikaateista, joten luulisi, että ne myös ilahtuneina paljastaisivat, miten monta sairaalaa, vanhainkotia tai moottoritienpätkää yrityksen maksamilla veroilla on rahoitettu.

Hyvän omantunnon ostamisen voimaa ei ole vähätteleminen.