Venäläiset nuoret elävät eri valtiossa kuin vanhempansa

Profiilikuva
nuoret
Teksti
Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on lehdistövirkamies Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Venäjällä monen eläkeläisten mielestä “ennen oli paremmin”. Ihmiset olivat ystävällisempiä noin yleisesti ottaen ja erityisesti naapurit olivat avuliaampia (ja tässä ei sitten tahrata muistoa millään urkintasysteemin muistelulla).

Kaikki oli halvempaa ja varsinkin ruoka oli huokeampaa (ja nyt ei sitten suotta muistuteta mieliin jotain valikoiman niukkuutta). Ja nuoriso varsinkin oli nykynuorisoa sivistyneempää.

Nuorisossa lienee vanhemman sukupolven mielestä toistuvasti jotain epäilyttävää ihan huolimatta siitä, missä maassa ollaan. Venäjällä nuorison tekee kiinnostavaksi se, että he elävät eri valtiossa kuin vanhempansa tai isovanhempansa. Yksi varttui kommunistien valtakunnassa, toinen syntyi kapitalismin kauteen.

Kiitos Moskovan toukokuun Afisha-aikakauslehdelle, joka uskaltautui 11-luokkalaisten eli noin 17-vuotiaiden luo kysymään, mitä he ajattelevat. Tämä joukko on elänyt koko elämänsä Venäjällä. Lehti kyseli näkemyksiä kuudessa moskovalaisessa koulussa. Kysely kertoo siis vain pääkaupunkilaisnuorten ajatuksista.

Jos sivistys yhtään on lukemisesta kiinni, niin mummot ja vaarit voivat huokaista helpotuksesta. Valtaisa 90 prosenttia nuorista sanoi lukevansa kirjoja. Ja tämän näkee jo Moskovan metromatkustajia katselemalla: 27 prosenttia nuorista kertoo lukevansa myös sähköisiä kirjoja.

Jos joku Suomessa vielä epäilee sähkökirjojen tuloa, käväiskää naapurissa.

Televisio on Moskovan teinien mielestä jokseenkin joutavaa tuijotettavaa. Yli 70 prosenttia kertoi katsovansa televisiota joko muutaman kerran viikossa, vieläkin harvemmin tai ei lainkaan. Sen sijaan valtaosa hengaa netissä päivittäin, 90 prosenttia käyttää sosiaalista mediaa ja yli 80 prosenttia käy säännöllisesti elokuvissa.

Politiikka ei nuorisoa kiinnosta. 67 prosenttia vastaajista kertoi, etteivät he koskaan keskustele vanhempiensa kanssa politiikasta.

Tämä luku oli osunut myös Moskovan Carnegie-keskuksen tutkijan Masha Lipmanin silmään. Ja koska uusia sukupolvia on tarve joksikin nimetä, Lipman antoi hieman naureskellen Venäjän varhaisaikuisille näppärän nimen: “Sukupolvi Politics Sucks.”

Lainasanat sopivat hyvin nuorison suuhun, joten nuoriso tajuaa myös englanniksi Politiikka haisee -termin. Aika moni asia moskovalaisnuoren suussa on myös cool tai nice.

Yksi Venäjän päättäjienkin tunnustamista ongelmista on väen vähentyminen. Sen paikkaamiseksi Venäjä on houkutelllut ulkomaille siirtolaisiksi lähteneitä kansalaisiaan takaisin.

Siksi tämän luulisi olevan päänvaiva päättäjille: Sukupolvi politics sucks haistattelee valtion murheelle ja haluaa pois. Kaikkiaan 54 prosenttia kertoi haluavansa muuttaa pois Venäjältä.

Syy on ehkä tässä: 52 prosenttia oli sitä mieltä, että tulevien viiden vuoden aikana elämä Venäjällä muuttuu entistä huonommaksi. Se on melkoinen luku sen sukupolven edustajilta, jotka ovat suurimman osan elämästään kokeneet elintason nousua. Siksi heillä on myös ollut mahdollisuus matkustaa elämää toisaalla katsomaan.

Muuttokohdetta ei suoraan kysytty, mutta lempimaiden listaus vinkkaa haaveillun muuttokuorman määränpäästä.

Lähes kaikki moskovalaisnuorten lempimaat löytyivät Euroopasta. Listan kärjessä on Ranska 13 prosentilla ja kannoilla kärkkyivät Saksa ja Espanja. Kuusi prosenttia nimesi lempimaakseen Yhdysvallat.

Suomea tai muita Pohjoismaita ei lempimaiden joukosta löytynyt huolimatta siitä, että Suomessa asuu jo kasvava joukko venäläisiä maahanmuuttajia. Lista olisi ehkä erilainen, jos kysely olisi tehty Pietarissa. Moskovan vinkkelistä Suomi on kaukana – eikä kovin kiinnostava.

Lohdun luku: kaikista vastanneista 40 prosentilla taskussa oli Nokia ja 21 prosentilla iPhone.